Húsvét napján hozták be a mérgezett sast

Akt.:
Képünk illusztráció
Képünk illusztráció - © Fotó: Getty Images
Hortobágy – Súlyos betegségéből felépült rétisast bocsátottak szabadon a hortobágyi madárparkban kedd délelőtt – tájékoztatta a Naplót dr. Déri János, a madárkórház megbízott képviselője.

A hortobágyi madárkórházba húsvét vasárnap Ároktőről egy mérgezett rétisast hozott be a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa. A sas már a végét járta, de az azonnali kezeléssel sikerült életre kelteni. A Hortobágyi Madárpark Látványkórházában a látogatók nyomon követhették a sas lábadozását. A madár annyira megerősödött, hogy nem lehet visszatartani a szabadságtól, szinte szétszedi a kórtermet. Elengedését egy utolsó vizsgálattal és gyűrűzéssel kezdték, majd átszállították Ároktőre, ahol a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársaival, a park területén engedték szabadon.

A rétisas legnagyobb sasfaja, szárnyának fesztávolsága a 2 és fél métert is eléri. Fokozottan védett, veszélyeztetett faj, hazai fészkelő állomány 230 pár. Ebből az utóbbi 10 évben mintegy száz példányt mérgeztek meg szándékosan. Eszmei értéke 1 millió forint.

HBN