Húsvét környékén is várják a vérdonorokat

Húsvét környékén is várják a vérdonorokat
© Fotó: Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete
Hajdú-Bihar – A húsvét négynapos szünettel jár, ám van olyan vérkészítmény, amely csupán öt napig tárolható. Az ünnep előtt és után a Vöröskereszt Hajdú-Bihar megyei önkéntesei véradásra invitálják a segítő szándékú embereket.

Ünnepek idején szünetel a véradás, miközben megnőhet az egészségügyi intézményekben a vérigény. Sajnos ez sokszor együtt jár a különleges alkalmakkal (a nagy forgalom, a háztartási munkák és a felfokozott hangulat miatt). Ráadásul vannak olyan vérelemek, amelyek csak öt napig tárolhatóak. Új és régi véradóit ezért arra kéri a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete, hogy – ha az elmúlt 56 napban nem adtak vért – menjek el a lakóhelyük, tartózkodási helyük közelébe kitelepült véradásokra, vagy a munkahelyeikre, oktatási intézményeikbe szervezett zártkörű alkalmakra. Az önkéntes, teljes véradás nagyrabecsült és pótolhatatlanul értékes. Aki ilyet tesz, abban magas fokú a segítségre szorulók iránti együttérzés és a társadalmi felelősségvállalás tudata.

A vöröskeresztesek ezúttal is emlékeztetik a donorokat, hogy fogyasszanak bőségesen folyadékot, étkezzenek a napszaknak megfelelően véradás előtt, majd utána, és feltétlenül hozzák magukkal TAJ-kártyájukat, s személyi irataikat – áll a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezetének közleményében.

A véradások időpontjait és helyszíneit tartalmazó listát megtekinthetik ezen az oldalon.