Hurrikánok – Floridában megnyitották a repülőtereket, megkezdődött a károk felmérése

Akt.:
Washington – Floridában kedden megnyitották a repülőtereket, megkezdődött a károk felmérése az Irma hurrikán pusztításai nyomán.

Miközben a hurrikánból trópusi viharrá szelidült Irma a nap folyamán már Georgiában és Dél-Karolinában pusztított, Floridában a kormányzó tájékoztatása szerint lassan kezdett újraindulni az élet. Georgiában egy, Dél-Karolinában pedig két halálos áldozatot követelt a vihar kedd délután

Rick Scott kormányzó kedden délelőtti sajtótájékoztatóján bejelentette: Miamiban, Orlandóban, Jacksonville-ben megnyitották a repülőtereket, noha Miami légikikötője még csak korlátozottan fogad gépeket. A hét végére valamennyi floridai repülőtér működik majd.

Az állam nagyvárosaiban üzemanyaghiány van, az áramszolgáltatás változatlanul nem állt helyre. Floridában kedden öt és fél milliónyian voltak áram nélkül, a vihar útjába eső vidékeken – beleértve Georgiát, Dél- és Észak-Karolinát is – összesen 6.9 millió háztartás van áram nélkül.

A floridai kormányzó közölte: 30 ezer szakember érkezett a szomszédos szövetségi államokból, hogy segítsen a helyreállítási munkálatokban. Megnyitották az állam főbb országútjait és a Keys-szigetcsoporthoz vezető országutat is. Brock Long, a szövetségi katasztrófa-elhárítási hivatal (FEMA) vezetője szerint a szigetcsoporton a házak 25 százaléka lakhatatlanná vált, 65 százalékuk nagyon nagy mértékben károsodott. “Lényegében a szigetcsoporton minden házat valamiképpen érintett a hurrikán” – mondta Long, aki Washingtonból Floridába utazott. A Keys-szigetekre érkezett egy orvoscsoport is.

Donald Trump amerikai elnök Twitter-üzenetben közölte, hogy Irma hurrikán pusztítása “nagyobb volt, mint amire számítottunk”. Az elnök szerint mindenki keményen dolgozik a helyreállításon.

Florida északi vidékein, így Jacksonville-ben is változatlanul az áradattal küszködnek, csakúgy, mint Dél-Karolinában, ahol Irma jelenleg is pusztít. Dél-Karolinában Charleston és Savannah városok vízben állnak. Georgiában egy, Dél-Karolinában pedig két halálos áldozatot követelt a trópusi vihar kedden délután. Mindhárman a házukra zuhant fák alatt lelték halálukat

A.z atlantai repülőtéren – amelyet a világ egyik legforgalmasabb légikikötőjeként tartanak számon – 200 járatot töröltek, bár Andrew Gobeil, a reptér szóvivője közölte: a repülőteret egyelőre nem zárják le. Atlanta belvárosát már elöntötte az áradat, az iskolák és a kormányzati hivatalok zárva vannak, a város szállodáiban menekülteket szállásoltak el.

Az országos meteorológiai szolgálat szerint a trópusi vihar kedden várhatóan 15-20 centiméternyi esőt zúdít Dél-Karolinára, valamint Georgia, Alabama és Mississippi északi vidékeire. Georgia és Dél-Karolina államokban óránkénti 103 kilométeres széllökések pusztítanak, ami azt jelenti, hogy Irma – bár trópusi viharrá enyhült – változatlanul nagy erővel sújtja a térséget. Az elárasztott part menti vidékeket már pénteken kiürítették.

– MTI –