Hungarista rendezvény Tiszaeszláron

Hungarista rendezvény Tiszaeszláron
Tiszaeszlár – Rendbontás nélkül ért véget a Magyar Nemzeti Front megemlékezése Solymosi Eszter halálának évfordulóján.

Borsod, Hajdú és Szabolcs megyei hungarista szervezetek tagjai és az egykori Magyar Gárda Őrzők feliratú pólóját viselők gyűltek össze szombaton a tiszaeszlári futballpályán, ahol a Magyar Nemzeti Front szervezésében az idén is megemlékeztek a 14 éves cselédlányról, Solymosi Eszterről, aki 1882. április 1-jén tűnt el a faluból. A vád szerint zsidó rituális gyilkosság áldozata lett, ezt azonban nem tudták bizonyítani. Az ügyben annak idején több száz tanúvallomást hallgattak meg, és végül a nyíregyházi bíróság felmentette a vádlottakat.

Az idei évfordulón  80-100 ember előtt ifj. Tompó László és Schuster Lóránt mondott beszédet. A rendezvényen a rendőrség szokatlanul magas létszámban jelent meg. A település útjain igazoltattak, sőt, a töltésen futó utat is ellenőrizték, a megemlékezésről pedig videófelvételt és fotókat készítettek. A rendőrök igazoltatták az Őrzők Magyar Gárda feliratú fekete pólót viselőket, de az adatfelvétel után azok a pólót kifordítva vették fel, ezzel a jogsértés gyanúja megszűnt. A rendezvény végén rendőri felvezetés mellett gyalogoltak a temetőbe a megemlékezők, ahol koszorúkat helyeztek el Solymosi Eszter síremléke előtt.

A rendezvény idején a tiszaeszlári polgármester, Nagy Tibor autóval elhaladt a focipálya mellett, de nem szállt ki a kocsiból, csupán tájékozódott. Nagy Tibort nem sikerült elérnünk, de úgy tudjuk, a futballpálya magántulajdonban van, így annak használatához nem kellett önkormányzati engedély.

Öt főt igazoltattak

Az MRFK szóvivője, Fülöp Gergely r. százados elmondta: a nagyobb rendőri létszám a közbiztonsági háló részeként volt jelen a településen, a bejelentett kulturális rendezvényen számítani lehetett szélsőséges csoportok felbukkanására. Öt főt igazoltattak, mert a betiltott Magyar Gárda ruhájához hasonló öltözetben jelentek meg, de a problémát gyorsan megoldották másik ruha felvételével, illetve a póló kifordításával. A megemlékkezés rendbontás nélkül ért véget.Sporthírek