Sport

2018.09.19. 17:41

Felhívják a figyelmet a kerékpározásra és az egymás mellett közlekedésre

Debrecen - Üdvözlik a kerékpárosok a folyamatosan bővülő kerékpárút-hálózatot, de azt mondják, akadnak még fehér foltok a városban.

Debrecen - Üdvözlik a kerékpárosok a folyamatosan bővülő kerékpárút-hálózatot, de azt mondják, akadnak még fehér foltok a városban.

Immár huszadik alkalommal szervezték meg Debrecenben a bringás reggelit. A Magyar Kerékpárosklub Debreceni Területi Szervezete helyi partnereivel szerda reggel hét órától vendégelte meg egy friss ropogós kakaós csigára és egy ivólére a kerékpárosokat. Már a nyitáskor is kígyózó sorokban várták türelmesen a kerósok, hogy hozzájussanak a betevőhöz, majd csoportokba verődve, trécselve fogyasztották el. A legtöbben párosával érkeztek, de több népesebb csoportot is fel lehetett fedezni a szép számú tömegben.

Meg vannak elégedve

Busi Blanka és Vlocskó Luca együtt érkeztek az eseményre, a két orvostanhallgató hasznosnak tartja a kezdeményezést.

– Nekem ez a harmadik bringás reggelim, és nagyon tetszik; örülnék, ha másfajta kerékpáros programokra is lehetne járni, mert az még közelebb hozná egymáshoz a bringásokat – vélekedik Blanka. – Naponta közlekedem biciklivel; szerencsére amerre én járok, ott végig van kerékpárút. Úgy vettem észre, figyelnek ránk az autósok, megadják az elsőbbséget a kereszteződésekben. Inkább a parkolókban szokott lenni probléma, többször is előfordult, hogy tolatás közben kifordultak elém. Közúton ritkán közlekedem, mert nincsenek összehangolva a lámpák, emiatt ha rákényszerülök, inkább az eldugottabb, kis utcákban tekerek, mert ott talán jobban lehet haladni.

Luca – elmondása szerint – naponta azért pattan nyeregbe, mert szerinte ez a legkönnyebb és leggyorsabb módja a közlekedésnek a városban.

– Én csak a megszokott útvonalakat használom, szerencsére arrafelé jól ki van épülve a hálózat. A kerékpárutak minőségével meg vagyok elégedve; amennyiben nincs bicikliút, akkor, bevallom, a járdán megyek, mert tartok az autósoktól. Elhiszem, ha ez idegesíti a járókelőket, de engem is bosszant, amikor a felfestett kerékpárutakat használják a gyalogosok.

Bekerült a gondolkodásba

Gábor Andrást felesége és két kisfia is elkísérte a bringás reggelire; míg a kicsik jóízűen falatoztak, a programozóként dolgozó családfő elárulta, hozzájuk kimondottan közel áll a kerékpározás.

– Másodjára vagyunk bringás reggelin; örömmel veszem az ilyen kezdeményezéseket, hiszen népszerűsíti a kerékpárt.

Abban nőttem fel, hogy a kerózás egészséges, környezetkímélő és szórakoztató, ezért szeretjük."

– Munkanapokon a Vámospércsi úttól egészen a Határ úti ipari parkig bringázok oda-vissza. A két lurkó közül felváltva jön velem az egyik, a kisebbikkel oviba, a nagyobbikkal iskolába tekerünk, mielőtt a munkahelyem felé venném az irányt. Mifelénk jónak mondható a közlekedés, ha más nem, kisebb utcákon át tudunk suhanni, de a belváros már más tészta, bár az egyirányúsítással párhuzamosan kialakított új kerékpársávokkal jobb lett a helyzet.

Minket a dugó sem akadályoz, csak az autósok tempójához igazított közlekedési lámpák miatt kell várakoznunk. De ezzel együtt látszik, hogy a város egyre nagyobb figyelmet fordít a kerékpárosokra."

– A kerékpárutak minősége változó, a Kishegyesin sok helyen döcögős, de például a Vámospércsin nagyon jó minőségű. Ha rajtam múlna, a városhatár irányába bővíteném a hálózatot, hogy a kertségekben élők is be tudjanak jutni biztonságban két keréken a városba. Ettől függetlenül látszik, hogy bekerült a közös gondolkodásba a bicikli – jelezte András.

A bringás reggelin nemcsak ételt és italt osztottak, hanem a résztvevők – amennyiben igényelték – az étkek mellé kaptak egy alap bringaszervizt: megolajozták a láncokat, felfújták a laposabb kerekeket, és a közlekedésbiztonsági szabályokról is tájékoztatták a klienseket. Aki akarta, a rendőrségi sátornál regisztráltathatta a kétkerekűjét, ami azért hasznos, hogy ha véletlenül meglovasítanák a drótszamarat, a korábban regisztrált járgányokat az esetleges megtalálás után sokkal egyszerűbb azonosítani.

Figyeljenek egymásra

– A mobilitás hete részeként tartjuk immár tíz esztendeje tavasszal és ősszel is a megmozdulást, tehát ez már a huszadik bringás reggeli – hívta fel a figyelmet Nagy Gábor szervező, a Magyar Kerékpárosklub helyi tagszervezetének önkéntese. – A rendezvény célja a kerékpározás népszerűsítése, a bringások összefogása, segítése abban, hogy jobban megismerjék egymást. Az érdeklődés minden várakozásunkat felülmúlja, becslésem szerint a végére csaknem ezer kerékpáros teszi majd tiszteletét a Kossuth téren. Egy bringás A-ból B pontba jutása sokkal kevésbé problémás, mint négy keréken. Egy egy tervezhető, kiszámítható közlekedési forma, ugyanazt az útvonalat ugyanabban a ritmusban ugyanannyi idő alatt fogja megjárni a kerékpáros minden alkalommal. Ráadásul mire beér, már átmozgatja magát, és környezetbarát is – mutatott rá Gábor, akit örömmel tölt el, hogy egyre többen gondolják úgy, jó időben az autót letéve inkább kerékpárral közlekednek. – A város próbálja arra ösztönözni a lakókat, hogy pattanjanak nyeregbe, hiszen fokozatosan növekszik a kerékpárút-hálózat Debrecenben. A Miklós utcán például immár saját kerékpársáv van, ami korábban elképzelhetetlen volt, de ennek a használatát is tanulni kell. Vannak még fehér foltok a városban, az egyik kritikus pont a homokkerti felüljáró, jó lenne megoldani azt, hogy legalább az egyik szélén elférjenek a kerékpárosok rajta. A bringások növekvő száma óhatatlanul is feszültségekhez vezet az utakon, nekünk és a közlekedés többi résztvevőjének is oda kell figyelnünk egymásra. Az összecsiszolódás csak úgy működhet, ha folyamatosan gyakoroljuk, de ehhez türelem és empátia szükséges. Meg kell tanulni egymás mellett élni az utakon, mert mindenkinek ez az érdeke. Meg kell érteni, hogy nem vagyunk egymás ellenségei.

MSZ

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!