Hullarablással vádolja az orosz rendőrséget Lengyelország

varsói kormányzat szerint bizonyított tény, hogy Oroszországban felhasználták a Szmolenszknél lezuhant elnöki gép egyik utasának bankkártyáját – adta hírül hétfőn az ukrán UNIAN hírügynökség.

A lengyel nemzetvédelmi ügynökség úgy tudja, hogy ennek kapcsán négy orosz belügyest már le is tartóztattak. Oroszország cáfol.

A lengyel nemzetvédelmi ügynökség egyik meg nem nevezett képviselője jelentette be, hogy Oroszországban letartóztatták az OMON rendőrségi kommandó négy tagját, akik alaposan gyanúsíthatók a gép egyik utasának, Andrzej Przewoznik lengyel állampolgár bankkártyájának eltulajdonításával.

A hullarablás tényét Pawel Gras lengyel kormányszóvivő is megerősítette. Gras elmondta, hogy az ellopott bankkártyát három alkalommal is felhasználták Szmolenszkben, miáltal az elkövetők közel másfél ezer eurónak megfelelő összeget emeltek le a balesetben szörnyethalt bankár számlájáról.

Az orosz belügyminisztérium kategorikusan cáfolja a lengyel fél állításait, cinikusnak és gyalázkodónak nyilvánítva azokat.

A Lech Kaczynski lengyel elnököt és kíséretét szállító kormánygép április 10-én zuhant le az oroszországi Szmolenszk melletti repülőtér közelében. A katasztrófa során 96-an vesztették életüket, beleértve a lengyel elnököt is. A balesetnek nem volt túlélője.

– Független HÍrügynökség –