Hullámvasúton a gazdaság

Akt.:
Debrecen – Az első negyedév legizgalmasabb eseménye kétségtelenül a felminősítés lehet.

Izgalmasan indul az év eleje, mivel a tavalyi évtől eltérően most nem látható egyértelmű trend. Globális szinten leheletnyi gyorsulásra, éves szinten 3,3 százalékos növekedésre lehet számítani, a tavalyi 3,1 százalékos bővülést követően.

USA: fellendülés

A Fed tavaly decemberi kamatemelése mérföldkövet jelentett, és legfontosabb üzenete az volt, hogy az Egyesült Államok gazdasága kellően erős a monetáris szigorításhoz. „Az USA gazdasága jelenleg a növekedési szakaszban van, amit az is mutat, hogy a jegybank még négy kamatemelést tervez idénre. A makrogazdasági várakozások azonban már némi lassulást vetítenek előre, hiszen a feldolgozóipar kilátásai 2009-ben voltak utoljára ilyen mélyponton” – mondta Kovács Mátyás, a K&H Alapkezelő szenior portfólió-menedzsere.

EU: élénkülés

Az Európai Unióban továbbra is alacsony gazdasági bővülésre lehet számítani, de javulás várható az első negyedévben. A feldolgozóipar kilátásai másfél éves csúcson vannak, a szolgáltatóipar pedig már fél éve kedvező várakozásokat mutat. Az erőteljesebb gazdasági növekedésre ugyan árnyékot vet a kínai lassulás – hiszen az Unió gazdaságát jóval érzékenyebben érinti, mint az USA-t – azonban az EKB lazító intézkedéseinek kedvező hatásai ezt láthatóan ellensúlyozzák. A befektetői hangulat javulása egyértelműen tetten érhető a hangulatindexekben, a kötvényhozamok lenyomása segíti az államadósságok finanszírozását, és az euró tavalyi mintegy 13%-os gyengülése a dollárral szemben támogatóan hat minden eurózóna ország exportjára.

És idehaza?

Az első negyedév legizgalmasabb eseménye a felminősítés lehet. A tavalyi év 2 százalékos költségvetési hiánya, és az év végén visszafogott kötvénykibocsátásnak is köszönhetően 76 százalékra csökkenő GDP arányos államadósság meggyőzheti a hitelminősítőket. „Eközben a kéthetes kötvények kivezetésével a Magyar Nemzeti Bank nyomja lefelé a kötvényhozamokat, így bár az első negyedévben nem számítunk az alapkamat újbóli csökkentésére, a hazai kötvényekben látunk fantáziát” – hangsúlyozta a szakember.

HBN