Hozzászólás Tréfás György operaénekes portréjához

Kolléganőnk, Kenyeres Ilona Tréfás Györggyel beszélget
Kolléganőnk, Kenyeres Ilona Tréfás Györggyel beszélget - © Fotó: Matey István
Debrecen – Jelentős visszhangot váltott ki a Tréfás György operaénekes szakmai múltját bemutató, sikereit felidéző portré, mely nem olyan túl régen jelent meg nálunk. Az interjút készítő kolléganőnk, Kenyeres Ilona gratuláló telefonok és levelek sokaságát kapta. Ezekből idézünk néhány bekezdést.

A rajongóktól

Tisztelt Kenyeres Ilona, nagy örömmel olvastuk cikkét. Mint színházrajongók, köszönjük az írást, minden sorával egyetértünk, szeretettel gratulálunk! Némi elégtétel lehet ez Gyurkának… Hihetetlenül nagy egyénisége volt a Csokonai Színháznak, nagy nosztalgiával gondolunk vissza arra az időre, amikor gyönyörű operákat láthattunk csodálatos díszletekkel, szép balett-betétekkel! Élvezet volt színházba járni, örömmel készültünk a bérletes előadásokra. Ezek az alkalmak a barátokkal való találkozást is jelentették! A felvonások közti szünetekben a büfében egy pohár pezsgő mellett beszélgethettünk a darabról, színészi teljesítményekről, a kapott élményekről.

Dr. Péterffy Árpád és felesége, Péterffy-Mezei Mária

Végre egy olyan téma, amelyet szeretettel olvasunk, és visszaemlékezünk a sok szép színházi előadásra, kitűnő színészekre. Kiválóak voltak az opera előadások, tisztelettel és szeretettel hallgattuk Tréfás György csodálatos hangját, élveztük hiteles alakításait.

Kovács Sándorné

Tisztelt Újságírónő! Mély örömmel töltötte el a családomat, hogy mindannyiunk kedvenc operaénekeséről írt a szintén kedvenc újságírónőnk. Most már legfőbb vágyunk, hogy a nemzet színésze díjat is megkapja Tréfás György művész úr, a sok értékes díj mellé.

Baranyay Lajos és neje

Erre a cikkre csak egy kifejezés illik, méghozzá az, hogy „Volltreffer”, azaz: telitalálat. Énekkari tagként volt szerencsém Gyurihoz, a hetvenes évek második felében megéltem őt mint Fülöp királyt, Főinkvizitort, Sarastrót, Koncsak kánt … Amit a színházról elmondott, szíven ütött. Kenyeres Ilona finom iróniája jól aláfesti ezt az interjút!

Maleczky Ágnes

Nagy köszönettel tartozom ezért az interjúért! Elsős gimnazista korom óta (1962) bérletem volt. Szerintem azok az évek, és még jó ideig az volt a színház fénykora. Korszakos művészeket lehetett akkor látni, mint Latinovits Zoltán, Hofi Géza… Az ország legjobb operatársulata játszott a Csokonai Színházban, minden előadás élmény volt! A művész úrnak akkor és most is nagy tisztelője vagyok. Unokatestvéremék Pestről jártak ide operát nézni, a Varázsfuvolától el voltak ragadtatva.

Borsodi Nagy Katalin

… A jó Isten éltesse őt nagyon sokáig! Tréfás György művész úr egyet jelent (nekem legalábbis) Debrecennel. Külön hálás vagyok, hogy Debrecent szereti, és örülök, ha érzi, hogy a debreceniek mennyire szeretik és tisztelik őt. Köszönet ezért a beszélgetésért Hiszem, hogy nagyon sokan vagyunk, akik örömmel olvastunk Tréfás Györgyről.

Varga Andrásné Anikó

Gratulálok hozzá és örülök, hogy Tréfás Györggyel egy ilyen nagyszerű beszélgetést hoztál össze. Nagyszerű hogy ilyen csodálatos művésze van a városnak, akit, mint embert is nagyra becsülünk.

Nyul Imre

Debrecen büszke lehet arra,hogy egy ilyen kincsünk van, mint Tréfás György, akit mindenki azért szeret, mert jó ember, becsületes, emberséges, és nem utolsó sorban kiváló énekes! Sokan tiszteljük, és hiányoljuk, hogy még nem kapott Kossuth-díjat! Remélem ez a kívánságunk is teljesül hamarosan…

Vígvári Ági


„Itt valaha nagyon nagy színházi élet volt – ezt sajnos ma nem tapasztalom”
Debrecen – Bár már nem lép színpadra, egykori közönsége a mai napig rajong a 83. évét nemrég betöltött Tréfás György operaénekesért.