Hozzászólás: A tini fiúkról

Debrecen – A Tini anyákról a január 9-i Naplóban olvastam dr. Nagy Gábor szülész-nőgyógyász főorvos jegyzetét.

Megértem „szép koromat”, de ezen idő alatt egyetlen cikket, észrevételt, véleményt nem olvastam és nem is hallottam ezen összefüggésben a „tini fiúkról, férfiakról”, akik nélkül az illetékesek nem írhatnának tini anyákról. Vajon a Szent Lélek szállta meg őket?

Szeretnék már végre egy olyan cikket, figyelmeztetést, okítást is olvasni, hallani, hogy a „teremtés koronái” tisztában vannak a saját magatartásukkal, erkölcsi felelősségükkel, bármennyire is csábító, hogy egy 16-17 éves lány tud, vagy képes szexuális életet élni!

Hol és kinek van itt erkölcsi felelőssége a másik nemmel szemben? Mióta élek, még gyerekkoromban is, csak a megesett lányokról hallottam a faluban, ahol felnőttem. Arról, akivel ezt elkövette – a tini fiút vagy meglett férfit – egy rossz szó, bántás nem érte, aminek pedig az lett a következménye, hogy akár több tini lányt vagy fiatal nőt egy életre megbélyegzett.

Igaz, a mai világban ez már nem jelent gondot, megbélyegzést, hiszen annak a magyarországi tízezer tininek a teherbe esését butaságnak, tudatlanságnak tudják be, mondván, miért nem védekezett ő, hiszen erre lehetősége van. Magyarázatul hozzá teszik, hogy mindez a következmény ismeretének hiánya miatt történhetett. A „tettestársakról” – fiúkról, férfiakról – tehát szó sem esik, ők élik tovább a megbélyegezhetetlen életüket. Idézek két mondatot a főorvos írásából: „Sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani a fiatalokra, de a fiatalkorúak várandós gondozására is. Külön program keretében kell foglalkozni az anyává (itt én kiegészítem: az apává) válás folyamatának felelősségével”.

Én is kiemelten fontosnak tartom az őszinte, megértő, türelmes beszélgetést a szülők és gyermekek között e témában – legyen az leány vagy fiú!

– Major Józsefné, Debrecen –
hirdetés