Hová tegyem a gyereket?

Illusztráció
Illusztráció
Budapest – A magyarok többsége szerint nincs semmi helye az apróságoknak a szülő munkahelyén.

A magyar dolgozók háromnegyede még soha nem vitte be a gyerekét a munkahelyére, pedig sok helyen rendszeresek a gyerekbarát programok. A munka és a magánélet egyensúlyában viszont egyre tudatosabbá válnak, közel felüknél kiemelkedően fontos szempont egy állás kiválasztásánál, hogy az gyerekbarát.

Sok apuka is…

A profession.hu több mint ezer magyarországi internetezőt kérdezett meg a gyereknevelés és a munkahelyi kötelezettségeik viszonyáról. A férfiak és a nők között még mindig jelentős különbségek figyelhetőek meg ebben a kérdésben, de már az érintett apukák negyede is kifejezetten tudatos például abban, hogy családbarát munkahelyet találjon magának. (Más kérdés, hogy ez nem egyszerű.) Az anyukákra köztudomásúan több feladat hárul, de elnézőbbek is velük. A klasszikus sztereotípiák változatlanul jelen vannak a munkahelyeken is, az anyukák negyede például hátrányban érzi magát a gyermektelen kollégáival szemben a karrierépítésnél, míg az apukáknál ez a szám csak tizenhárom százalék. A nők jelentősen többször viszik be a gyereküket a munkahelyre, és az igényük is nagyobb erre, illetve a munkáltatójuk is elnézőbb, ha a gyerek betegsége miatt otthonról kell dolgozniuk.

Mit nyújtanak?

Szerencsére egyre több helyen támogatja a családot a munkáltató. A dolgozó válaszadók harmada mondta azt, hogy a jelenlegi munkahelyük biztosít egyszeri, Cafeteria elemként adható iskolakezdési támogatást és ugyanennyien kapnak családi üdülési támogatást, túlnyomó részben az állam által is támogatott SZÉP kártyával. Iskolai Erzsébet utalvány igénylésének lehetőségéről minden ötödik válaszadó számolt be a felmérés készítőinek. A válaszokból kiderült, hogy tízből négy munkahelyen szokott lenni valamilyen ünnepi gyerekes program, családi napot a munkáltatók harminc százaléka szokott szervezni. Ennek ellenére a válaszadók hetvenhárom százaléka nem vitte még be soha a gyereket a munkahelyére. Igaz, hogy a felüknél erre lehetőségük sem lenne – derült ki a profession.hu reprezentatív felméréséből.

HBN

Címkék: , , ,