Hová mehetünk, ha jön a szükség?

Hová mehetünk, ha jön a szükség?
Debrecen – Nem kötelező önkormányzati feladat a nyilvános illemhelyek fenntartása.

Itt a nyár, jönnek a turisták, megcsodálják a város nevezetességeit, elüldögélnek az árnyas fák alatt vagy a szökőkutak hűvös permetében, amikor hirtelen rájuk jön a szükség.

A vendégbarát települések közterein ilyenkor rövid tájékozódás után elérhető a hely, ahol könnyíthet magán az idegen. Mi a helyzet Debrecenben? – tettük fel a kérdést mert, olvasóink szerint mint a szükség, ez is visszatérő probléma a városban.

Csak a főtéren van nyitva

A városüzemeltetési osztály vezetője, Gábor Zsombor leszögezi, a nyilvános illemhelyek fenntartása nem kötelező szolgáltatási feladata az önkormányzatnak.

Debrecenben ilyen célra évi 2 millió forintot fordítanak, ebből a főtéren lévő vécét üzemeltetik, mert ott sokan megfordulnak, és számtalan rendezvény színhelye. Éppen emiatt az este 8 óráig szóló nyitva tartását olyankor éjfélig meghosszabbítják. Természetesen a sokadalomnak az egy illemhely kevés lenne, ezért mobil wc-ket szoktak ideiglenesen felállítani.

A Nagyerdőn hiányzik

Más a helyzet a Petőfi téren, illetve a Nagyerdőn lévő használaton kívüli vécével, ezek egy ideje hajléktalanok tanyája, és hiába zárták le, időről-időre leverik a bejáratról a lakatot.

Azt Gábor Zsombor is elismeri, hogy a nagyerdei illemhely felújítására szükség lenne, de mint mondja, nincs meg rá a mintegy 4 millió forint, mert az egyéb kötelező feladatvállalásra kell a pénz.

Nyilvános vécé híján a közeli vendéglátóhelyekre lehet bemenni, bár igen kellemetlen – különösen a helyismerettel nem rendelkező idegennek – egy éttermen vagy presszón átviharozva egyenesen a toalett felé venni az irányt.

Azt meg végképp kevesen tudják, hogy a kerítéssel körbevett játszótéren, az Ötholdas pagonyban is elvégezhető a szükség. A belvárosban sem kilátástalan a helyzet, hiszen a bevásárlóközpontokba, vendéglátó egységekbe be lehet menni, de van olyan gyorsétterem, ahol a számlán szereplő kódot kell használni.

HBN-ÉP