Hosszú nap vár a bizottsági tagokra

Akt.:
Urnanyitás Vekerden
Urnanyitás Vekerden - © Fotó: Kovács Péter
Vekerd – Tapasztalat és fiatalos lendület a megye legkisebb falujának szavazóhelyiségében.

Ködbe burkolózott az aprócska falu a választás reggelére. Csupán a fák koronája és a templom keresztje látszik ki a felkelő naptól immár sárga fényben úszó párából. Az utcákat járva meggyőződhettünk, hogy legyen bármilyen apró is egy település, a választási kampány oda is elér. Három párt „talált” ide, és összesen hét plakátot helyezett el a 150 lakosú Vekerden.

Azt már Megyesné Molnár Enikő választóköri jegyzőkönyvvezetőtől tudjuk, hogy a voksolási névjegyzékben 90 lakos szerepel, és 15-en kértek mozgóurnát. A viszonylag magas számnak az lehet az oka, hogy a lakosság nagy része idős.

Összegyűltünk kultúrterem előtt kora reggel, mind a nyolc tag itt volt, és miután megállapítottuk, hogy az ajtón lévő plomba sértetlen, kinyitottuk a bejáratot. Bejöttünk, megbeszéltük, hogy ki mit csinál a mai napon, elrendeztük a szavazólapokat, az urnákat, a jegyzőkönyveket előkészítettük.”

A szavazóhelyiséget már csütörtök délután berendeztük, pénteken ellenőrizte a rendőrség, hogy minden rendben van-e, akkor zártuk a helyiséget, plombáltuk az ajtókat. Az előkészítés során nem volt semmilyen rendkívüli esemény. Ma reggel, még világosodás előtt egy biztosíték ugyan kiment, ezért sötétbe borult az épület, de a problémát néhány perc alatt megoldották a kollégák – mondja Megyesné Molnár Enikő, akitől azt is megtudtuk, hogy a nap folyamán arra mindenképpen ügyelnek, hogy a választási helyiségben egy időben legalább négy bizottsági tag tartózkodjon.

vk-1Fotó: Kovács Péter

A mozgóurnával a szavazás megkezdése után két bizottsági- és egy pártdelegált indul majd ki. A szavazólapon nem kellet lehúzni senkit, a körzetben stabil a jelöltlista. Öten jelentkeztek át ide, ők nem vekerdiek, de a választás napján a faluban tartózkodnak.

Megvolt a felkészítő

A vekerdi választási bizottság tagjai közül Szoboszlainé Bordi Jolán és Monok Józsefné a legtapasztaltabb. Elmondásuk szerint nekik már ez az ötödik vagy hatodik választásuk. Mellettük Mihucza-Csordás Andrea első alkalommal van itt. – Megkerestek bennünket, vállalnánk-e bizottsági tagságot, miután igent mondtunk, részt vettünk a felkészítőn – beszélnek az előzményekről, majd a vasárnapi teendőikre térnek rá:

Hosszú napunk lesz. 19 órakor zárul a szavazókör, utána egy fél óra alatt összeszámoljuk a leadott szavazatokat, az eredményt Furtára továbbítjuk, onnan jegyzőasszony küldi Berettyóújfaluba.”

Kovács Gabriella és Mezei István helyi lakos a Fidesz, míg Apai János Dániel Jobbik delegáltja. Utóbbi Zsákáról jött át. – Ide nem tudtak senkit delegálni, és szóltak, vállalnám-e. Persze, hogy elvállaltam – mondja. A Fidesz kiküldött embereitől megtudjuk, hogy a pártoktól érkezetteknek is ott kellett lenni a szavazásra felkészítőn, hiszen ők is segítik a voksolás zavartalan lebonyolítását. Ők éppen aláíratják a névjegyzéket, illetve osztják a szavazólapokat.

– Kovács Zsolt –


Itt nagy a választási kedv

Éppen hat órakor, a szavazás kezdetére érkezik az első voksoló. A bizottság tagjai elvégeztetik vele a törvényben előírt formaságokat: ellenőrzi, üresek-e az urnák, aláírja az ezt igazoló dokumentumokat. Ezután voksolhat csak. Ez már rövid idő az előzőekhez képest.

– Mihucza György vagyok, Vekerd alpolgármestere – mutatkozik be, immár a szavazóhelyiségen kívül az első voksoló. Korán kelek minden nap, hiszen a hat óra hetes busszal járok dolgozni Berettyóújfaluba, a kórházba. Ma szabadnapos vagyok, de ma sem keltem később. Tapasztalom, hogy a vekerdiek eljárnak rendesen a szavazásokra, választásokra. A részvételi arány úgy 70-80 százalék közötti szokott lenni. Remélem, ez a választás is sikeres és eredményes lesz, aztán minden megy tovább, ahogyan eddig volt.


Kósa Lajos családja körében adta le a szavazatát
Hajdú-Bihar - Április 8-án, vasárnap országgyűlési választást tartottak Magyarországon. A választás egyfordulós, és sem érvényességi, sem eredményességi küszöb nincs. Az eseményekről élőben számolunk be a Hajdú Online-on. [liveticker name="valasztas-2018-elo-tudositas-a-hajdu-online-on"]...

Az első szavazó, Orosz Zoltán leadja szavazatát Nyíregyházán, a Debreceni Egyetem Egészségügyi Karán kialakított szavazókörben az országgyűlési képviselő-választáson 2018. április 8-án.
Budapest - Valamennyi szavazókör rendben megnyílt az országgyűlési képviselő-választáson, rendkívüli eseményről nem érkezett jelentés - közölte a Nemzeti Választási Iroda elnöke vasárnap reggel 7 óra előtt az MTI-vel. Pálffy Ilona azt mondta: 106 egyéni választókerület mind a 10 285 szav...

Budapest - Szavazni kizárólag a személyazonosság, valamint a lakcím vagy a személyi azonosító (személyi szám) igazolása után lehet a vasárnapi országgyűlési képviselő-választáson az ország 10 285 szavazókörében reggel 6 és este 7 óra között. A választáson kizárólag személyesen és - a kor...

Budapest - Vasárnap reggel hat órakor megkezdődött a voksolás az ország 10 285 szavazókörében az országgyűlési képviselő-választáson, este hét óráig valamivel kevesebb mint 8 millió választópolgárt várnak az urnákhoz. Szavazni csak személyesen, érvényes személyazonosító igazolvánnyal és l...