Hosszú évekre fegyházba kell vonulnia az idősek kirablásával vádolt duónak

Akt.:
Hosszú évekre fegyházba kell vonulnia az idősek kirablásával vádolt duónak
© Forrás: police.hu
Debrecen – A nem jogerős ítélet szerint a két férfi feltételesen se bocsátható szabadlábra.

B. L. elsőrendű vádlottat társtettesként elkövetett rablás bűntett, rablás bűntett, valamint lopás vétség, míg R. J. másodrendű vádlottat társtettesként elkövetett rablás bűntettében mondta ki bűnösnek pénteken a Debreceni Járásbíróság.

Felkészültek az erőszakra

Az elsőrendű vádlottat 16 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltásra ítélték, társát 13 év fegyházbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltással sújtották. A vádlottak feltételes szabadságra nem bocsáthatók – tájékoztatott dr. Dobó Dénes sajtószóvivő.

A bíróság által megállapított tényállás szerint az elsőrendű vádlott 2017 tavaszán – egyedül, illetve a másodrendű vádlottal – többször behatolt a Thomas Mann utcai Nyugdíjasok házába.

A támadásaik során mobiltelefont, pénztárcákat, 112 ezer forintot és 88 ezer forint értékű ékszereket, laptopot, hangszórószettet, készpénzt, halláskárosultak részére kifejlesztett telefont és édességet is elvettek a lakóktól. A laptopot R. J. a rokonának ajándékozta, azt a rendőrség később lefoglalta. Dr. Gulyás Csilla bíró az ítélet szóbeli indoklása során kiemelte, hogy a vádlottaknak tudomásuk volt arról, hogy az otthonban idősek laknak, és felkészültek arra, hogy ellenállásukat akár erőszakkal is meg fogják törni.

Ezzel nem pusztán büntetőjogi, hanem ősi erkölcsi szabályt is szegtek, hiszen az idősek tisztelete minden kultúrában jelen van.

Részben beismerő vallomás

Mint azt a bírónő elmondta, a súlyos büntetés kiszabását a büntetési tétel, valamint az is indokolta, hogy a vádlottak erőszakos többszörös visszaesők, a cselekményeik módja pedig rendkívül durva és elítélendő.

A bíróság a büntetés kiszabásakor súlyosító körülményként értékelte a vádlottak büntetett előéletét, erőszakos többszörös visszaesői minőségen túli bűntettségüket, a társtettesi elkövetést, továbbá az erőszakos vagyon elleni és a vagyon elleni bűncselekmények elszaporodottságát. Ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a vádlottak részben beismerő vallomást tettek, a kár részben – lefoglalás útján – megtérült. Továbbá kiskorú gyermekeik eltartásáról kell gondoskodniuk.

HBN