Hosszabb ellenőrzésekre kell számítani a schengeni külső határokon

Akt.:
Autósok várakoznak az úti okmányok ellenőrzésére a letenyei magyar-horvát határátkelőnél 2017. április 7-én. Egy ezen a naptól hatályos európai uniós rendelet nyomán az unióban szabad mozgási joggal rendelkező polgárok úti okmányait is ellenőrizni kell mind belépéskor, mind kilépéskor, és az ő adataikat is ellenőrizni kell a schengeni információs rendszerben.
Autósok várakoznak az úti okmányok ellenőrzésére a letenyei magyar-horvát határátkelőnél 2017. április 7-én. Egy ezen a naptól hatályos európai uniós rendelet nyomán az unióban szabad mozgási joggal rendelkező polgárok úti okmányait is ellenőrizni kell mind belépéskor, mind kilépéskor, és az ő adataikat is ellenőrizni kell a schengeni információs rendszerben. - © MTI Fotó: Varga György
Budapest – Hosszabb lehet a várakozási idő a schengeni külső határokon, mert egy mától hatályos európai uniós rendelet nyomán átlépéskor minden utazó okmányait kötelezően ellenőrzik.

Az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs szolgálatának közleménye szerint a változás miatt már nemcsak a harmadik ország állampolgárainak, hanem a szabad mozgás uniós jogával rendelkezőknek – az Európai Unió valamennyi tagállamának, valamint Norvégiának, Izlandnak, Liechtensteinnek és Svájcnak az állampolgárai, illetve családtagjaik – úti okmányában szereplő adatokat is ellenőrizni kell az adatbázisokban.

Az új eljárási rend az okmányok elektronikus ellenőrzése miatt hosszabb időt igényel a szabad mozgás uniós jogával rendelkezők átlépésénél – emelték ki.

Péntektől ilyen ellenőrzésre kell számítani a magyar-horvát, a magyar-ukrán és a magyar-szerb határátkelőhelyeken mind belépéskor, mind kilépéskor. A magyar-román határon a Magyarországról kilépő utasokat csak szúrópróbaszerűen, kockázatelemzés alapján kell ellenőrizni az adattárakban, azonban befelé valamennyi utas esetében az új ellenőrzést kell alkalmazni.

Azt írták: a rendőrség felkészült az európai uniós rendeletben meghatározott új, kötelező ellenőrzés végrehajtására. Ugyanakkor azt kérik, hogy aki Magyarországról a schengeni térségen kívülre kíván utazni vagy onnan akar beutazni, az ne a megszokott időben, hanem – a várhatóan hosszabb ellenőrzési idővel számolva – korábban induljon el, az ellenőrzési helyhez közeledve készítse elő a szükséges okmányokat (az útlevelet, a személyi igazolványt, a vezetői engedélyt, a forgalmi engedélyt), s időben győződjön meg okmányai érvényességéről.

– MTI –