Hőségnapok igen, csapadék kevésbé

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: Christopher Furlong/Getty Images
Debrecen – A kertészeti és kapás kultúrák, valamint az évelők igényelnek gondos vízpótlást. Agrometeorológia a Debreceni Egyetem Agrártudományi Központjából.

Folyamatos, intenzív felmelegedés jellemezte az elmúlt hét időjárását. A meteorológiai nyár első dekádjában 2-3 hőségnap is előfordult, csapadékból viszont kevés hullott.

Hűvösen indult

Mérsékelten meleg idővel indult június hónapunk, harmadikáig jellemzően 20-25 fok között alakult a napi csúcshőmérséklet Kelet-Magyarországon, az éjszakák pedig hűvösek voltak. Különösen a Nyírség mélyebben fekvő, szélvédett területein süllyedt erősen a hőmérséklet a hajnali órákra, akár 3-5 °C közé.

A leghidegebbet Nyírbátorban mértük harmadikán virradóra, 3,9 fokkal. Az erőteljes melegedésnek köszönhetően a hét végére éjjelente sem volt már hidegebb 12-14 foknál, nappal pedig kifejezetten nyári értékeket jegyezhettünk fel. Június 9-ig 5-6 nyári nap (25 fok feletti csúcsértékkel), valamint 2-3 hőségnap (30 fokot meghaladó csúcsértékkel) volt a jellemző térségünkre.

A legmelegebbet a pünkösdi ünnepeken mértük, a kánikulai melegben sokfelé emelkedett 32-33 fokig a hőmérő higanyszála, miközben alacsony, mindössze 30-35%-os volt a légnedvesség. A légszárazság fokozta a napi párolgást, melynek értéke a legmelegebb napokon az 5-6 mm-t is elérte.