Hőség – Vasárnap rekordmeleg volt

Budapest, 2012. augusztus 6., hétfő (MTI) – Vasárnap, 38 Celsius-fokkal megdőlt a napi melegrekord, de ez akár hétfőn is megtörténhet, ezen a napon a legmagasabb hőmérséklet eddig 40,2 fok volt.

Az Országos Meteorológia Szolgálat hétfőn tette közzé a honlapján, hogy vasárnap megdőlt az augusztus 5-i napi melegrekord. A meteorológiai szolgálat állomásainak mérései szerint eddig ezen a napon a legmagasabb hőmérsékleti érték 37,8 fok volt, amelyet 1951-ben Vámosmikolán mértek. Most vasárnap viszont Tiszaroffon 38 fok volt.

A hőséghullám hétfőn tetőzik, a legmagasabb nappali hőmérséklet elérheti a 38-40 fokot is, így újabb rekorddöntés várható – hangsúlyozták. Az eddigi augusztus 6-i melegrekord 40,2 fok, ezt 1905-ben Orosházán mérték.

A hőség miatt hétfőre az ország összes megyéjére másodfokú figyelmeztetést adtak ki, nappal 40 fok várható, néhol még késő este is 33 fok lehet.

Keddre virradóra északnyugat felől markáns hidegfront éri el az országot, melynek hatására – az elkövetkező napokban – az ország nagy részén mérséklődik a hőség – írta a meteorológiai szolgálat a honlapján.

Az országos tiszti főorvos a tartós hőség miatt péntektől kedd éjfélig rendelte el a hőségriasztást.

MTI