Hőség – Vas és Zala megyében némileg mérséklődhet a kánikula

Budapest, 2012. július 4., szerda (MTI) – Vas és Zala megyére csütörtökre már csak másodfokú, az ország többi területére viszont továbbra is harmadfokú figyelmeztetést adott ki az Országos Meteorológiai Szolgálat.

 

E szerint az ország jelentős részén továbbra is tartósan 27 Celsius-fok, Vas és Zala megyében viszont valószínűleg már “csak” 25 fok felett alakul a napi középhőmérséklet.

Gaál Áron, a meteorológiai szolgálat munkatársa az MTI-nek szerdán elmondta: az ország jelentős részén a jövő hét elejéig 37-38 fok körül alakul legmagasabb hőmérséklet. Mérsékeltebb kánikulára elsősorban az ország nyugati területein lehet számítani, de ezeken a területeken is 31- 32 fok várható.

Ezzel együtt többfelé lehet számítani záporokra, zivatarokra, de ezek következtében is inkább csak fülledté válik a levegő – tette hozzá a meteorológus.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat honlapja szerint a várható zivatarok, felhőszakadások miatt csütörtökre tíz megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést. Borsod-Abaúj-Zemplén, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyében is számítani lehet olyan heves zivatarokra, amelyeket akár az óránkénti 80-90 kilométeres erősséget meghaladó viharos széllökések kísérhetnek, és két centiméternél nagyobb jégdarabok is hullhatnak. Helyenként rövid idő alatt akár 25-30 milliméternél több csapadék is hullhat.

Gaál Áron azt mondta: a jövő hét közepére várható, hogy érezhetően enyhül a hőség. Ekkor az előrejelzések szerint 28-33 fok várható.

Az országos tiszti főorvos jövő hétfő éjfélig meghosszabbította a múlt szombat óta tartó hőségriadót.

 

 

bkdi \ bki \ blz

 

MTI

Címkék: