Hőség – Újra megdőltek a minimumhőmérsékleti rekordok

Hőség – Újra megdőltek a minimumhőmérsékleti rekordok
Budapest, 2012. július 3., kedd (MTI) – Keddre virradóra több helyen is 24,8 Celsius-fokot mértek, és ezzel a fővárosi és az országos napi minimumhőmérsékleti rekordok is megdőltek – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-vel.

 

A tájékoztatás szerint a fővárosban több mint százéves rekord dőlt meg. Erre a napra virradóra 1905-ben 23 fokot is mértek Budapesten, most viszont csaknem 2 fokkal melegebb, 24,8 fok volt a fővárosban.

Az országos napi minimumhőmérséklet július 3-án eddig 24 fok volt, ezt 1946-ban Szegeden és 1950-ben Tatabányán mérték. Most Budapest mellett Pécsett is 24,8 fok volt, így az új országos csúcsot mostantól ez a két település jelzi.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat a tartós meleg miatt keddre is az egész országra kiadta a legmagasabb, harmadfokú figyelmeztetést. Az előrejelzések szerint a napi középhőmérséklet az ország döntő részén 28-29 fok körül alakul. Kevéssel 27 fok alatti értékekre elsősorban az északkeleti határvidék térségében lehet számítani, 30 fok körüli átlaghőmérséklet pedig az Alföld középső területein, illetve nagyvárosi környezetben valószínű.

Az UV-B sugárzás minimuma nagyon erős lesz, a legmagasabb értékei az extrém (8-as) szintet is elérhetik.

Az ország tavainak vízhőmérséklete várhatóan 25-27 fok körül alakul, viharjelzés sehol nincs érvényben.

Az országos tiszti főorvos utasítása értelmében szerda éjfélig hőségriadó van érvényben. A meteorológiai előrejelzések szerint a hét végéig folytatódik a kánikula. Kedden, szerdán, csütörtökön és pénteken is 39 fokig emelkedhet a hőmérséklet, de még szombaton is 31-38, vasárnap pedig 30-35 fok körül alakulnak a maximumok.

Hétfőre virradóra még csak a budapesti legalacsonyabb hőmérsékleti rekord, a nap folyamán viszont a fővárosban több mint 60 éves, míg országosan több mint egy évszázados napi melegrekord dőlt meg. Múlt vasárnapra virradóra

– a kedd hajnalihoz hasonlóan – a budapesti és az országos napi minimumhőmérsékleti rekordok is megdőltek.

 

 

bkdi \ bám \ bpt

 

MTI

Címkék: ,