Hőség – Jövő keddtől lassan, de enyhülhet a kánikula

Budapest, 2012. július 5., csütörtök (MTI) – A következő napokban is lehet számítani zivatarokra, de a hőség marad, lassú enyhülésre jövő keddtől lehet számítani – közölte Pátkai Zsolt, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-vel.

 

A meteorológiai szolgálat péntekre Vas és Zala megyére másodfokú, az ország többi területére viszont továbbra is harmadfokú figyelmeztetést adott ki. E szerint az ország jelentős részén továbbra is tartósan 27 Celsius-fok, Vas és Zala megyében várhatóan 25 fok felett alakul a napi középhőmérséklet. Az UV-B sugárzás maximuma pénteken is meghaladhatja az extrém szintet jelző 8-as értéket.

Emellett az ország valamennyi megyéjében elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a várható heves zivatarok, illetve felhőszakadás miatt.

Pátkai Zsolt elmondta: a hőmérséklet pénteken országszerte 33-38 Celsius-fokig emelkedhet, de a sok napsütés mellett már az Alföld térségében is előfordulhatnak záporok, zivatarok. Az elkövetkező napokban is többfelé lehet számítani záporokra, zivatarokra, de egyszerre nagy területet érintő csapadék nem várható, s ezzel együtt a hőség is megmarad. Hétfőig 35 fok feletti maximumok várhatók.

A kánikula keddtől lassan enyhülhet, a hét második felében 30 fok közeli maximumértékek lesznek jellemzőek – tette hozzá Pátkai Zsolt.

Az országos tiszti főorvos a múlt szombat óta tartó hőségriadót jövő hétfő éjfélig hosszabbította meg.

 

 

bkdi \ bpg \ gry

 

MTI

Címkék: ,


További hírek a Magyarország kategóriából

Sporthírek