Hőség – Csak a fővárosban dőlt meg a hajnali rekord, több helyen lehet zivatar

Budapest, 2012. július 4., szerda (MTI) – Szerdára virradóra ismét csak a fővárosban, de ott több mint egy fokkal megdőlt a napi minimumhőmérsékleti rekord. Több helyen lehetnek zivatarok, a Velencei-tónál és a Balatonnál viharjelzés van érvényben.

 

Borbély Ferenc, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa elmondta: Budapesten a hajnal mostanáig 1950-ben volt a legenyhébb, akkor 23,1 Celsius-fokot regisztráltak. Most viszont, július 4-én, 24,5 fokot mértek.

Szerdán napközben 33-38 fokig emelkedhet a hőmérséklet, a legmelegebb a Duna-Tisza-közén lehet – tette hozzá a meteorológus.

A hőség miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat szerdára is harmadfokú figyelmeztetést adott ki az egész ország területére, mivel a napi középhőmérséklet tartósan 27 fok felett alakulhat. Ezzel együtt az UV-B sugárzás legmagasabb értékei szerdán is meghaladhatják az extrém (8-as) szintet. A várható felhőszakadás, heves zivatarok miatt viszont elsőfokú figyelmeztetést is kiadtak több megyére (Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Zala, Veszprém, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén).

Fodor Zoltán meteorológus az MTI-nek elmondta: kedd estéhez hasonlóan főként a Dunántúlon és az Északi-középhegység térségében fordulhat elő – óránkénti 60 kilométeres sebességet meghaladó széllökésekkel, jégesővel kísért – zivatar, illetve felhőszakadás, amelynek során több mint 25 milliméter csapadék is hullhat.

Néhol ennél hevesebb zivatarokra is számítani lehet, amelynek során a szél erőssége már a 90 kilométeres sebességet is meghaladhatja, és akár 2 centiméternél nagyobb átmérőjű jégdarabok is hullhatnak – tette hozzá.

Az ország tavainak vízhőmérséklete várhatóan 25-27 fok körül alakul, a Balaton Siófoknál 25, a Velencei-tó Agárdnál már 27 fokos.

A Balaton nyugati medencéjénél másodfokú viharjelzést adtak ki. Itt a széllökések óránkénti 40-45 kilométeres erősségűek lehetnek, zápor, zivatar környezetében akár 60-80 kilométeres erősségű széllökések is kialakulhatnak. Ez azt jelenti, hogy magas és hosszú hullámokra kell számítani, emiatt csónak és vitorlás nem közlekedhet a vízen.

A Velencei-tónál, a Balaton középső és keleti medencéjénél elsőfokú viharjelzés van érvényben, vagyis magas, illetve tornyosuló hullámokra kell felkészülni. Emiatt a csónakok, vitorlások a parttól csak kétszáz, illetve ötszáz méterre közlekedhetnek.

A meteorológiai előrejelzések szerint a héten nem enyhül jelentősen a hőség, még vasárnap is 37 fok lehet, így az országos tiszti főorvos jövő hétfő éjfélig meghosszabbította a múlt szombat óta tartó hőségriadót.

 

 

bkdi \ bám \ gry

 

MTI

Címkék: ,