Hős pap mentett relikviákat az égő Notre-Dame-ból

Hős pap mentett relikviákat az égő Notre-Dame-ból
© Fotó: KTO televízió
Párizs – Jean-Marc Fournier, a párizsi tűzoltóbrigád káplánja a tűzoltókkal együtt ment be a katedrálisba, és Krisztus töviskoronáját, valamint az Oltáriszentséget is megmentette.

Mint ismert, a párizsi Notre-Dame hétfőn este kapott lángra, a tüzet kedd hajnalra oltották el teljesen. A 850 éves gótikus épület fő részeit és a két harangtornyot sikerült megmenteni, ám a tetőszerkezet és a huszártorony beomlott a tűz miatt.

Félő volt, hogy a lángok miatt a Notre-Dame-ban őrzött töviskorona és az Oltáriszentség is a lángok áldozata lesz, de Jean-Marc Fournier-nek, a párizsi tűzoltók káplánjának köszönhetően mindkét relikvia megmenekült – számolt be a Sky.

Fournier atya igazi hős”

– mondta a mentőalakulat egyik tagja, majd hozzátette: a férfi félelmet nem ismerve hatolt be a tárgyakért a katedrális belsejébe, és gondoskodott megmentésükről.

A töviskoronát még IX. Lajos francia király hozta Párizsba a Szentföldről 1238-ban. Az arannyal bevont relikviát a katedrális kincstárában őrizték, és csak bizonyos időközönként vitték nagyközönség elé.

Fournier atya már nem először segített a párizsiakon nemzeti tragédia idején: a 89 áldozatot követelő Bataclan-beli lövöldözést követően a helyszínre ment, és imádkozott a halottakért, valamint a sérülteknek és a gyászolóknak is támaszt nyújtott.


Párizs - Ahogy arról korábban beszámoltunk, hétfő délután felcsaptak a lángok a Notre-Dame-ban, Párizs egyik ikonikus épületénél. A tűzoltóknak hajnalra sikerült kontroll alatt tartaniuk a tüzet, majd teljesen eloltani azt - számolt be róla a BBC. Az 850 éves gótikus épület fő részeit és a két ha...

Újjáépítjük a Notre Dame székesegyházat - ígérte hétfőn röviddel éjfél előtt a francia elnök a világhírű párizsi katedrálisnál. "A legrosszabbat elkerültük, még ha csatát még nem is sikerült teljesen megnyerni. A következő órák nehezek lesznek"- tette hozzá Emmanuel Macron. Szólt arról is, hogy az ...