Horvát választói névjegyzék – 760 ezerrel kevesebben szavazhatnak

Zágráb, 2013. április 5., péntek (MTI) – Több mint 760 ezerrel kevesebben szavazhatnak majd az április 14-i európai parlamenti választásokon Horvátországban, mint ahányan a tavaly januári EU-csatlakozásról szóló népszavazáson voksolhattak – jelentette be Arsen Bauk közigazgatási miniszter pénteken Zágrábban.

A választói jegyzék átfésülése után valamivel több mint 3,7 millió a szavazásra jogosultak száma a nem egészen 4,3 millió lakosú Horvátországban, közülük mintegy 2 240-en határon túli horvát állampolgárok.

Összehasonlításképpen 2012 januárjában több mint 4,5 millió név szerepelt a regiszterben, ebből mintegy 412 ezer volt a diaszpórában élők száma – közölte a zágrábi média a miniszterre hivatkozva.

A horvát parlament decemberben több törvénymódosításról is döntött, amelyek nyomán a hatóságok átfésülték a választói jegyzéket. Például a rendőrség korábban csak az adott személy kérésére törölhette a lakcímnyilvántartásból azt, aki életvitelszerűen nem a megadott lakóhelyen él. A választói jegyzékben sok olyan személy is szerepelt, akinek nem volt személyigazolványa, vagy nem létező címre volt bejelentve. Sokan rendelkeztek horvátországi lakcímmel is, miközben életvitelszerűen külföldön élnek.

A külföldön élő, Horvátországban állandó lakóhellyel nem rendelkező horvát állampolgárok továbbra is voksolhatnak majd a köztársasági elnöki és a parlamenti választásokon, illetve a népszavazásokon, nekik azonban mostantól minden szavazás előtt regisztráltatniuk kell magukat a külképviseleteken.

Az érvényes horvát személyigazolvánnyal és állandó horvátországi lakhellyel rendelkezők automatikusan bekerülnek a választói regiszterbe, amelyet mostantól minden egyes szavazás előtt frissítenek.

– MTI –