Horvát kormányalelnök: Zágrábnak nem szabad elállnia a döntőbírósági eljárástól a Mol-INA-ügyben

Zágráb – Horvátország nem állhat el a döntőbírósági eljárástól a Mol-INA-ügyben, és az INA állami tulajdonú részvényeit sem szabad eladnia – mondta Bozo Petrov kormányalelnök, a Híd elnöke a Jutarnji List horvát napilapban szombaton megjelent interjújában.

Kijelentette: meg kell védeni a horvát nemzeti érdekeket, az INA horvát olajipari vállalat pedig az állam stratégiai érdekkörébe tartozik.

Petrov szerint nem az a kérdés, hogy eladják-e az INA-t, hanem az, hogy “valaki más teljesítette-e kötelezettségeit”.

Erről kell beszélni – mondta, majd hozzátette, “szóba sem jöhet az INA eladása anélkül, hogy bebizonyosodna, a Mol teljesítette szerződésben foglalt vállalásait”.

Az INA 49,08 százaléka a Mol magyar olaj- és gázipari vállalaté, amely rendelkezik az olajtársaság irányítói jogaival is, 44,84 százaléka pedig a horvát államé.

Korábbi sajtóértesülések szerint az INA eladná a Molnak a részvények 19 százalékát, amivel a magyar vállalat többségi részvényessé válhatna az INA-ban. Ugyanakkor ezt Petrovhoz hasonlóan korábban Tihomir Oreskovic kormányfő is cáfolta. Egy hetilapnak úgy nyilatkozott: az INA-részvények eladása jelen pillanatban nem opció.

Petrov a lapnak arról is beszélt, hogy Zágrábnak folytatnia kell a döntőbírósági eljárást a Mol-INA-ügyben, ha az hasznot hoz Horvátországnak, egyúttal szerinte a per eszköz is a további tárgyalásokhoz.

A Mol 2013 végén kezdeményezett nemzetközi választottbírósági eljárást a horvát kormány ellen horvátországi befektetéseinek védelmében a Beruházási Viták Rendezésének Nemzetközi Központjánál (ICSID), mert szerinte a zágrábi kormány nem teljesítette bizonyos szerződéses kötelezettségeit és vállalásait. A horvát kormány válaszul 2014 elején fordult nemzetközi döntőbírósághoz. A horvát álláspont szerint Hernádi Zsolt, a Mol elnök-vezérigazgatója korrupció révén szerezte meg az INA irányítását, elmaradtak a részvényesi szerződésben vállalt Mol-befektetések a horvát olajfinomítókba és a Mol megsértette a kereskedelmi társaságokra vonatkozó horvát törvényeket.

Horvátországban bírósági eljárás is folyik Hernádi Zsolt ellen. A korrupció és szervezett bűnözés elleni horvát ügyészség (USKOK) 2013-ban emelt vádat. Az USKOK szerint a Mol vezetője 2008 és 2009 között tízmillió euró kenőpénzt adott át Ivo Sanader akkori horvát kormányfőnek azért, hogy a Mol megszerezhesse az INA horvát olajipari vállalat irányítási jogait. A Mol Nyrt. és Hernádi Zsolt visszautasította a vádakat, leszögezve, hogy soha nem korrumpáltak egyetlen politikust sem, és nem adtak kenőpénzt az INA irányítási jogainak megszerzéséért sem.

A Telegram című horvát hetilap legújabb számában arról cikkezett: azért nem történt személycsere az INA felügyelőbizottságában, és azért hosszabbították meg szerdán az igazgatóság tagjainak mandátumát újabb egy évre, hogy a kormány időt nyerjen a felkészülésre, ugyanis a két koalíciós partner, a jobboldali Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) és független Híd párt között vita dúl az INA sorsáról.

Petrov a Jutarnjinak arról is beszámolt, hogy a miniszterelnök saját vezetése alatt munkacsoportot állít fel a Mollal folyó tárgyalásokra.

– MTI –