Hortobágyon landoltak a repülőgépekre veszélyt jelentő kisvércsék

Hortobágyon landoltak a repülőgépekre veszélyt jelentő kisvércsék
Budapest. Madárvédelmi szakemberek segítségével az elmúlt hetekben összesen 22 vörös vércse fiókát fogtak be a Budapest Airport Repülőtérforgalmi Üzemeltetés munkatársai, majd a madarak számára sokkal biztonságosabb Hortobágyi Nemzeti Parkba (HNP) telepítették át őket.

A természetvédelmi jellegű akciót elsősorban repülésbiztonsági okok tették szükségessé – tájékoztatott közös közleményében a Budapest Airport (BA) és a Hortobágyi Nemzeti Park (HBN) Igazgatósága.

A reptér légterében vadászó ragadozó madarak komoly kockázatot jelentenek a repülőgépekre nézve. Egy esetleges madár-gép ütközés jelentős, dollárban számolva is milliós anyagi kárt, vagy akár tragédiát is okozhat. Éppen ezért a repülőterek világszerte alkalmaznak különböző madár- és vadvédekezési rendszereket, melyek feladata, hogy a légi járműveket megóvják a madarakkal, illetve egyéb állatokkal történő ütközéstől.

 

Már itt repülnek ki

A BA több mint tíz különböző védekezési technológiát alkalmaz, elsősorban a madarak miatt. Ilyen például a bizonyos madár csapatok (például seregélyek, szarkák, varjak) betanított vándorsólyommal történő távoltartása, de egy speciális autó is rendszeresen köröz a reptér biztonsági zónájában és különféle előre beállított madárfaj saját, veszélyre figyelmeztető hangjait játssza le nagy hangerővel, amitől az éppen ott letelepedett madársereglet megijed és elmenekül.

A legeredményesebb és kétségkívül leginkább természetbarát madárvédekezési forma a repülőtér körzetében költő vörös vércsék és szarkák szaporulatának befogása és egy távoli, biztonságos helyre történő áttelepítése. Ennek legmegfelelőbb időpontja a nyár eleje, mert a vércse fiókák júliusi kirepülésüket követően a nyár második felében kezdik fészken kívüli életüket.

A főváros repülőteréről elköltöztetett fiókák lábára azonosításra alkalmas gyűrűket helyeztek el a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület munkatársai. A begyűjtést és gyűrűzést követően a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Górési Madármentő Telepére szállították a fiókákat, ahol a nemzeti park szakemberei a madarakat felkészítik a szabad életre, majd szabadon engedik. HBN

Címkék: ,