Hortobágyi robbanás – Simicskó: független szakértők végzik a vizsgálatot

Akt.:
Hortobágyi robbanás – Simicskó: független szakértők végzik a vizsgálatot
© Fotó: Matey István
Budapest – Külső, független szakértők vizsgálják a múlt pénteki hortobágyi robbanás körülményeit, okait – mondta a honvédelmi miniszter szerdán Budapesten, egy más témában tartott sajtótájékoztatón.

Simicskó István hozzátette: a Honvédelmi Minisztérium is várja a vizsgálat eredményét, amelynek lefolytatására harminc nap áll rendelkezésre.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő területen péntek délután mentesítési feladatokat láttak el az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerészei, amikor az egyik robbanótest, egy 250 kilogrammos bomba hatástalanítás közben felrobbant. Négy tűzszerész meghalt, egy súlyosan megsérült.

A honvédelmi miniszter beszámolt arról is, hogy a héten az Irinyi József laktanyában részt vett a tűzszerészek állománygyűlésén, amelyen az áldozatok emlékére gyertyát gyújtottak. Találkoztak az áldozatok hozzátartozóival is, akiknek ismét megerősítette, hogy nekik és a balesetben megsebesült katonának is minden segítséget megad a Magyar Honvédség.

Simicskó István azt is elmondta, hogy amikor Benkő Tibor vezérkari főnökkel a kórházban meglátogatták a sérült katonát, Tóth Péter főtörzsőrmester azt mondta: annyi esélye volt az életben maradásra, mint arra, hogy a bomba felrobban: “semmi”. A honvédelmi miniszter leszögezte: a katonák, a profi tűzszerészek mindent megtettek, hogy hatástalanítsák a bombát.

Kérdésre válaszolva a honvédelmi miniszter reagált az előző nap az MSZP által felvetettekre is, hogy valóban “alvállalkozásban” végzett-e tűzszerészeti tevékenységet a Magyar Honvédség a Hortobágyon. Simicskó István azt mondta: a Magyarországon talált robbanószerkezetek, bombák hatástalanítása, megsemmisítése a Magyar Honvédség tűzszerész alakulatának a feladata. Más ezt nem végezheti el – mondta a miniszter, hozzátéve: ha egy cég keresőmunkát végez, a feltáró, megsemmisítő munka akkor is mindig a tűzszerészek felelőssége. A törvény nevesíti őket erre a feladatra – tette hozzá.

A vizsgálat lezártáig leállították a terület mentesítését.

A balesetben meghalt négy katonát hősi halottá nyilvánítják. Juhász Attila főtörzsőrmester, Rózsa Nándor főtörzsőrmester, Balázs Ádám őrmester és Kozár Gábor szakaszvezető balesete ügyében a közigazgatási eljárás mellett a honvédelmi miniszter utasítására belső szakmai vizsgálat is zajlik.

– MTI –


Hortobágyi robbanás – A tűzszerészek ismerték a felrobbant bombatípust

Budapest – A tűzszerészek ismerték azt a 250 kilogrammos, szovjet gyártmányú repeszromboló bombatípust, amely pénteken felrobbant a Hortobágyon, sőt külön felkészítést is kaptak az egyébként ritkának számító robbanószerkezetről – mondta az MH I. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred megbízott vezető tűzszerésze vasárnap az M1 aktuális csatornán.


Ők a hortobágyi hősi halottak

Budapest, Hortobágy – A Magyar Honvédség négy kiválóan felkészült, szakmailag képzett, tapasztalt szakemberét vesztette el a hortobágyi robbanásban. A Honvédelmi Minisztérium nekrológjai az elhunyt katonákról:


Hortobágyi robbanás – Stabil a robbanásban megsérült katona állapota

Székesfehérvár – Stabil az állapota Tóth Péter főtörzsőrmesternek, aki pénteken, a Hortobágyi Nemzeti Park területén történt robbanásban sérült meg és a Honvéd Kórház intenzív osztályán ápolják – közölte szombati székesfehérvári sajtótájékoztatóján Huszár János vezérőrnagy, az MH Összhaderőnemi Parancsnokság (ÖHP) megbízott parancsnoka.

hirdetés