Hortobágyi robbanás – HM: biztosítás hiányában sem éri hátrány az érintett katonákat és hozzátartozóikat

Hortobágyi robbanás – HM: biztosítás hiányában sem éri hátrány az érintett katonákat és hozzátartozóikat
© Fotó: Matey István
Budapest – A Magyar Honvédség teljes kártérítéssel tartozik az állománytagok felé, így biztosítás hiányában sem éri semmiféle hátrány a pénteken a Hortobágyon balesetet szenvedett katonát, illetve hozzátartozóját, élettársát – hangsúlyozta a Honvédelmi Minisztérium (HM) hétfő délután az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Hétfői számában a Magyar Idők írt arról, hogy a magyar katonáknak négy éve nincs baleset- és felelősségbiztosításuk. A jelenlegi szabályozás alapján a Hortobágyon egy bomba hatástalanítása közben hősi halált halt tűzszerészek számára nyújtható egyszeri anyagi segítség mértékét a honvédelmi miniszter egyéni mérlegelése határozza meg.

Erre reagálva két ellenzéki párt, a DK és a PM is követelte a kormánytól: tegyék kötelezővé a katonák biztosítását.

A HM közleményében kifejtette: korábban a honvédség rendelkezett biztosítási szerződéssel, de a biztosító által a káreseményre fizetendő összeg limitálva volt. Az eddigi káresetek nagy részében pedig – mint írták – a honvédség által fizetett összeg jóval meghaladta a biztosító által térített összeget. Ezen felül az évente a biztosítónak fizetett biztosítási díj nagyságrendekkel meghaladta a biztosító által ezen káresetekre teljesített kárszolgáltatások éves összegét. Így 2012. január 1-jétől a tárca nem rendelkezik az állománytagokra kiterjedő balesetbiztosítással – tették hozzá.

Megjegyezték, hogy az érvényben lévő jogszabályok alapján a Magyar Honvédség teljes kártérítési felelősséggel tartozik a szolgálat teljesítésével összefüggésben elszenvedett balesetekkel és betegségekkel kapcsolatban felmerült károkért. A honvédség köteles megtéríteni az állomány tagjának jövedelemveszteségét, a balesettel összefüggésben felmerült költségeit, vagyoni kárát és sérelemdíját is. Ezt a kártérítést egy összegben, illetve járadék formájában fizetik ki.

A Hortobágyon elhunyt négy katona esetében a Magyar Honvédség a korábbi biztosítási alapú kárenyhítéseknél is magasabb összegű kegyeleti juttatás mellett gondoskodik az elhunyt katonák hozzátartozóiról – szögezte le közleményében a HM.

A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság kezelésében lévő területen péntek délután mentesítési feladatokat láttak el az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred tűzszerészei, amikor az egyik robbanótest, egy 250 kilogrammos repeszromboló bomba, a hatástalanítás közben, még tisztázatlan okból felrobbant. Négy tűzszerész meghalt, a balesetben súlyosan megsérült katonát a Magyar Honvédség Egészségügyi Központba vitték.

– MTI –


Nem volt biztosításuk a hősi halált halt tűzszerészeknek
Budapest, Hortobágy – Mivel korábban megszüntették a katonák élet- és felelősségbiztosítását, a jelenlegi szabályozás alapján a Hortobágyon egy bomba hatástalanítása közben hősi halált halt tűzszerészek számára nyújtható egyszeri anyagi segítség mértékét a honvédelmi miniszter egyéni mérlegelése határozza meg – írja a Blikk a Magyar Idők hétfői cikke nyomán.


Hortobágyi robbanás – A tűzszerészek ismerték a felrobbant bombatípust
Budapest – A tűzszerészek ismerték azt a 250 kilogrammos, szovjet gyártmányú repeszromboló bombatípust, amely pénteken felrobbant a Hortobágyon, sőt külön felkészítést is kaptak az egyébként ritkának számító robbanószerkezetről – mondta az MH I. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred megbízott vezető tűzszerésze vasárnap az M1 aktuális csatornán.


Tragédia rázta meg a Hortobágyot, többen meghaltak
Nádudvar-Nagyiván – Tragédia történt a Nádudvartól nyugatra elterülő volt orosz bombázó lőtéren. Nagy Andrea, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője a távirati irodával azt közölte, hogy négy tűzszerész meghalt, egy pedig megsérült. A balesetet robbanás okozta, amely aknamentesítés közben következett be.