Nagyvilág

2008.04.05. 16:26

Bush: A NATO nyitva áll az egész Balkán előtt

<p>A térség stabilitása illetve a biztonság érdekében az Észak-atlanti Szövetség (NATO) nemcsak a most meghívott Horvátország és Albánia, hanem az egész Balkán előtt "nyitva áll" - mondta az amerikai elnök a horvát fővárosban.</p>

George Bush kinyilvánította elkötelezettségét MacedóniaNATO-tagsága mellett is. Macedónia meghívását azonban egyelőre elhalasztotta a szövetség mindaddig, ameddig a szkopjei vezetés nem rendezi névvitáját Görögországgal.

Horvátország és Albánia a NATO 27.-ik és 28.-ik tagországai lesznek, ha a ratifikációs folyamat véget ér. Ez a szövetség tisztviselői szerint körülbelül egy évet vesz majd igénybe.

Bush szigorú biztonsági intézkedések mellett megtartott zágrábi beszédében utalt arra, hogy a most meghívott balkáni országok már eddig is segítettek Afganisztánban és Irakban. Az elnök sajnálatát fejezte ki, hogy Macedónia meghívását elhalasztották. "Amerika álláspontja egyértelmű, Macedóniának el kell foglalnia helyét a NATO-ban, amilyen hamar csak lehet" - mondta Bush.

Az amerikai elnök ellen tüntetést is tartottak a horvát fővárosban. A demonstrálók "A NATO bűzlik", "Bush vérszomjas diktátor" és ehhez hasonló táblákkal vonultak fel Zágrábban.

Bush egyébként már tovább is repült a Fekete-tengeri orosz üdülőhelyre Szocsiba, ahol utolsó megbeszélését tartja a májusban távozó orosz elnökkel VlagyimirPutyinnal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!