Horrortérkép a debreceni közlekedésről: aki nem ismeri a várost, annak félrevezető

Horrortérkép a debreceni közlekedésről: aki nem ismeri a várost, annak félrevezető
Debrecen – London központjával, a német Meiningennel, a texasi Bronswillel szerepel egy társaságban Debrecen. Ezt akár előkelőnek is lehetne nevezni, ám ez most közel sincs így.

Egy erre szakosodott internetes társaság, a gizmodo.com gyűjtötte össze a városokat, amelyeknek közlekedési térképe alig vagy egyáltalán nem értelmezhető. Természetesen térképet is mellékeltek, amelyen világosan látszik, hogy a hajdúsági megyeszékhely okkal szerepel a társaságban. A térkép alatt pedig ez áll szó szerinti fordításban: Röviden, ez egy abszolút katasztrófa. Mindezt a 444.hu adta hírül a közelmúltban. Az igazsághoz hozzátartozik az is, hogy Debrecen 2013-as közlekedési térképéről van szó.

Az országos portál térképekkel színesített rövid írása téma volt a Napló zárt levelezési körében, a Napló Agorán is.

Nincsenek gerincvonalak

Nem áttekinthető – véleményezte röviden a térképet Jónás Zoltán, a Debreceni Regionális Közlekedési Egyesület (DERKE) elnöke, aki leírta azt is, hogy a TransitMaps oldal a városok közlekedési térképeit évek óta gyűjti és minősíti, mégpedig dizájn, áttekinthetőség, szerkesztési szabályoknak való megfelelés és informativitás szempontjából. Jónás Zoltán a térkép fő problémájának nevezte az áttekinthetetlenségét, mivel a mindössze A/3-as méreten minden közlekedési vonal és megálló rajta van. A legnagyobb gond szerinte az, hogy a „spagetti” térábrázolás mellőzi a vonalhálózati térkép szerkesztési szabályait. Az áttekinthetőséget rontja, hogy néhány, kevésbé frekventált vonalat visszakunkorítva bezsúfoltak a térkép szélére.


map_p

Erről a térképről folyt a diskurzus | Forrás: gizmodo.com (Kattintásra nagyobb méretben!)


Emiatt az utas azt hiheti, hogy a 33-as és 10-es busszal körülbelül ugyanoda juthat. A térkép bonyolultságát a vonalhálózat szerkezete is adja. Egyrészt a megállóhelyek elnevezése nem következetes, másrészt egy-egy járatnak több eltérő úton közlekedő változata is van. Ezért ágas-bogas járatvonal rajzolódik ki. Tovább nehezíti a helyzetet, hogy a két villamoson kívül nincsenek klasszikus értelemben vett gerincvonalak, amelyeket kiemelve lehetne jelölni. „A debreceni térképre ránézve, nagyon forgalmasnak tűnik a Baksay Sándor utca, mert ott a 16, 23, 23Y és 51E is közlekedik. Viszont a Simonyi út jelentéktelen mellékutcának látszik. Ez nyilvánvalóan nem így van. Nekünk ez, lehet. hogy nem tűnik fel, hiszen tudjuk, hogy az ott a villamos, de aki nem ismeri a várost, annak félrevezető, hiszen nem tükrözi a forgalmi viszonyokat. A vonalhálózat szétszabdaltsága miatt nehéz ezt így ábrázolni.” – fogalmazott Jónás Zoltán.

Letisztultabb, informatívabb

A térképről megkérdeztük a DKV-t is. Nagy Annamáriának, a közlekedési vállalat kommunikációs és marketing vezetőjének válasza azzal kezdődik, hogy a zrt. az utóbbi időben jelentős lépéseket tett az utasok magas szintű tájékoztatásáért, és ez a folyamat ma is tart. Mint írja, az utastájékoztatás egyik fontos eleme, a DKV internetes oldala teljesen megújult. A társaság mobil applikáció fejlesztésével hamarosan jelentős szakasz zárul le, az alkalmazást folyamatosan fejlesztik.

A kommunikációs eszköztárba illeszkedik a DKV új vonalhálózati térképe, amely még készül. „Társaságunk tisztában van azzal, hogy az eddig használt vonalhálózati térkép kissé elavult és az útvonalak bonyolultsága miatt több helyen nehezen értelmezhető, ezért a régi vonalhálózati térkép már nem is került fel az új honlapra. Az új térkép letisztultabb, jobban megfelel az utastájékoztatás elveinek is, egyértelműbbek az egyes viszonylatok útvonalai és haladási irányai. A vonalhálózatot egy mérethelyes térképre szerkesztettük, így torzítás nélkül láthatóak az útvonalak. Emellett a térképre felkerültek a város főbb nevezetességei, a bevásárlóközpontok, a kórházak és egyéb fontosabb helyek is.” – tájékoztatott Nagy Annamária, kiegészítve, hogy az új vonalhálózati térkép hamarosan felkerül az új honlapra.

HBN–KZS


Debrecen közlekedési térképe? “Röviden, ez egy abszolút katasztrófa”
Debrecen – A Gizmodo összeszedte néhány város nagyon nehezen vagy egyáltalán nem értelmezhető közlekedési térképét. A gyűjteménybe bekerült a debreceni közlekedési hálózat is.