Horror árak a fesztiválokon? – “Elvagyunk egy hétig konzerven és májkrémen, az sem zavar, ha megszikkad a kenyér a sátorban”

Akt.:
Horror árak a fesztiválokon? – “Elvagyunk egy hétig konzerven és májkrémen, az sem zavar, ha megszikkad a kenyér a sátorban”
© Illusztráció
Nyíregyháza – A nagy fesztiválok szervezői nem a magyarok, hanem a külföldi vendégek zsebéhez igazítják az árakat.

Alapvetően kétféle nyaraló típus van: az egyik ember számára a vakáció egyenlő a pihenéssel. Amint elérte az úti célját, egy lépést sem hajlandó tenni, maximum kifekszik a napra, s megmártózik a medencében. Ezzel szemben a másik pihenés címszó alatt egész nyáron „pörög”. Nem korfüggő, hogy ki melyik csoportba tartozik, vagy hová sorolja magát, hiszen a közösségi médiában jól látható, hogy a „közép korosztály” is jókedvűen szelfizik a lüktető, zsúfolt fesztiválokról.

Az utóbbi időben gombamód megszaporodtak a jobbnál jobb zenei kínálattal kecsegtető, exkluzív vendégekkel tömegeket vonzó, több napos rendezvények. Egy biztos: a zenei élményeknek, a kikapcsolódásnak, a szolgáltatásoknak ára van, emellett megannyi veszélyt rejthet a felhőtlennek ígérkező szórakozás, ha nem vagyunk elég óvatosak.

Nem szórakozni mennek

A nyíregyházi Talentum Európai Fejlődésért Közhasznú Alapítvány munkatársai rendszeresen ellátogatnak kisebb-nagyobb rendezvényekre, fesztiválokra megyénkben, de jól ismerik, mi több, szeretettel üdvözlik őket a megyeszékhely népszerű szórakozóhelyein is. A vendégekkel ellentétben azonban ők nem azért lépik át a bulizónák küszöbét, hogy szórakozzanak vagy szórakoztassanak, hanem hogy segítsenek, ha kell, életeket mentsenek. Így tettek legutóbb is, megyénk egyik nagy volumenű fesztiválján. – Napközben különböző feladatokkal készültünk: szenvedélybetegséggel és szerhasználattal kapcsolatos totókat, személyiségteszteket töltettünk ki a bulizókkal, a pszichológusunk rajzelemzéseket végzett az alkotókkal.

A társasjáték, karkötőkészítés és a babzsákfotel is népszerű volt, de – komolyan véve küldetésünket – vérnyomásmérővel, cukorszintmérő eszközökkel és elsősegélydobozzal is készültünk – taglalta Dánku-Nagy Bernadett, a civil szervezet vezető munkatársa.

– Több száz ártalomcsökkentő inni- és harapnivalót (víz, keksz, szőlőcukor) osztottunk ki azoknak a fesztiválozóknak, akik már illuminált állapotban voltak. Mintegy félszáz fiatal szorult komolyabb segítségre (ellátás, intézkedés, felügyelet), nyolc esetben a mentősöket kellett riasztanunk.

Három alkalommal olyan fiatalokon segítettünk, akiket a biztonságiak eltávolítottak a fesztivál területéről – összegzett Dánku-Nagy Bernadett, majd elmagyarázta: a legveszélyesebb helyzet ilyenkor az, ha egyedül érkezik az illető, és felönt a garatra. – Sok esetben a földön fekve találtunk rá egy-egy személyre az éjszakai órákban, magatehetetlen állapotban.

Horror áron kapni mindent

– Ha középiskolás diákként nem akarom a szüleimet „lehúzni”, márpedig nem akarom, akkor magamnak kell előteremtenem a pénzt a fesztiválokra. Ehhez viszont nem elég tavasszal néhány hétig dolgozni, szinte egész évben munkát kell vállalnom azért, hogy szórakozhassak – árulta el a 17 esztendős Kiss Gábor, s hozzátette: a legnagyobb fesztiválokra horror áron kínálják a heti bérletet, 60 ezer és 130 ezer forint között bármennyit elkérhetnek a budapesti, soproni, Balaton környéki rendezvényeken, még diákkedvezménnyel is!

Nem lehet olcsón megúszni

– És ez még csak a belépő, amiben nincs benne semmi szilárd és folyékony. Előbbit könnyebb megoldani, elvagyunk egy hétig konzerven és májkrémen, az sem zavar, ha megszikkad a kenyér a sátorban. A fiatalok általában a fesztiválterületen kívül iszogatnak, mert bent 1000–1500 forint egy korsó vizezett sör, a rövid italokat is csillagászati áron mérik, egy „kettes” pálinkáért akár 2000–2500 forintot is elkérhetnek, ami egyáltalán nem pénztárcabarát. A középiskolások, egyetemisták számára ez mind megfizethetetlen, de a nagy fesztiválok szervezői nyíltan vállalják, hogy nem a magyarok, hanem a külföldi vendégek zsebéhez igazítják az árakat – jegyezte meg a nyíregyházi fiú, aki szerint mindezek tükrében egy nagyobb fesztivált 150 ezer forint alatt ma már nem lehet megúszni.

Figyeljünk oda egymásra!

Fontos, hogy a fiatalok olyan társasággal menjenek el szórakozni, amelyikben megbíznak. A csoportban érdemes megbeszélni, ki kire figyel oda. Ahhoz, hogy a szórakozás élmény legyen, alkoholt csak mértékkel szabad fogyasztani.

Ha alkoholt fogyasztottak ne üljenek autóba, és olyan mellé sem, aki ittas állapotban akar vezetni. Soha ne fogadjanak el ismeretlenektől semmilyen ételt, italt, tablettát, egyéb gyanús készítményt! Kizárólag annyi készpénzt és értéket vigyenek magukkal, amennyire szükségük van! A mobiltelefont, fényképezőgépet ne hagyják őrizetlenül, ha valaki bajba került, segítsenek neki! – tanácsolja a rendőrség.

CSA, PI, KO