Nagyvilág

2008.03.22. 16:08

Az ellenzék nyert Tajvanon

<p>Tajvan - Az ellenzék jelöltje, Ma Jing-csou nyerte az elnökválasztást Tajvanon - adta hírül az AFP helyi tévés források alapján.</p>

A Kuomintang, vagy más néven Nemzeti Párt jelöltjének fölénye nagyobb, mint arra az előrejelzések alapján számítani lehetett.

A szavazatok több, mint 90 százalékának összeszámlálása után úgy tűnik: Ma Jing-csou 17 százalékkal kapott több szavazatot riválisánál, Frank Hsziénál - közölték a tajvani tévécsatornák. A szárazföldi Kínához fűződő kapcsolatok előmozdításának támogatói ezzel fölénybe kerültek a függetlenség-pártiakkal szemben.

Az ellenzéki győzelem azt jelenti, hogy a Demokratikus Haladó Párt nyolc év után lesz kénytelen átadni a szigetország kormányzását a Kína-barátoknak. A "progresszívok" vezetője, Csen Suj-pien eddigi elnök két ciklusa után már nem indulhatott újra a posztért, az utóda ugyanakkor súlyosnak mondható vereséget szenvedett.

Az elemzők szerint bár az előrejelzések is az ellenzék győzelmét jelezték előre, a Kínai Népköztársasággal szembeni viszony elmúlt nyolc évének rosszabbodását megbüntették a választok.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!