Honnan is érkeztek a magyarok?

„A honfoglalók származása genetikai és nyelvészeti adatok alapján” címmel rendeztek szimpóziumot a DAB-székházban
„A honfoglalók származása genetikai és nyelvészeti adatok alapján” címmel rendeztek szimpóziumot a DAB-székházban - © Fotó: Matey István
Debrecen – Az interneten sokféle cikk olvasható, s szinte mindegyik mást állít.

  • A régészetnek a nyelvhez nem sok köze van, ezzel szemben mégis sokat segíthet abban, hogy feltárja egy nép eredetét.
  • Fodor István, a Magyar Nemzeti Múzeum címzetes főigazgatója A honfoglalók származása genetikai és nyelvészeti adatok alapján című konferencián elmondta, a magyar írásbeliség nem sokkal a honfoglalás előtt jelent meg, így kevés írásemlék származik korábbról. A régészeti leletek alapján sokkal könnyebb megállapítani, hogy egy adott népnek milyen múltja és kultúrája volt.
  • Kifejtette, a magyarság a 6. század közepén jelent meg, ekkor már kialakult mind a nyelv, mind a népi öntudat. A nép ezután szakadt ketté, egy részük keleten maradt, a másik fokozatosan nyugatabbra vándorolt, míg végül letelepedett a Kárpát-medencében.
  • A leletek, valamint a temetkezési szokások alapján vissza lehet vezetni a magyarok útját Szibériától egészen a mai Magyarország területéig.

A magyar nép eredete volt a központi témája A honfoglalók származása genetikai és nyelvészeti adatok alapján című szimpóziumnak, amelyet a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Karának (DE BTK) Finnugor Nyelvtudományi Tanszéke és az Általános Orvostudományi Kar (DE ÁOK) Humángenetikai és Reumatológiai Tanszéke közösen rendezett a DAB-székházban, csütörtökön. A konferencián nemcsak nyelvészeti és régészeti szempontból járták körbe a témát, hanem genetikai megközelítésben is.

Korán elszakadtunk

Szekanecz Zoltán, a DE ÁOK Reumatológiai Tanszékének tanára elmondta, a genetikai szálat Maticsák Sándor, a DE BTK Finnugor Nyelvtudományi Tanszék vezetőjének egy, a Naplóban megjelent cikke után kapott levél miatt kezdték vizsgálni.

Maticsák Sándor kifejtette, sokakat érdekel a magyar nép eredete, mivel mindig megvolt az emberekben a dicső múlt keresésének vágya, számosan úgy vélik, már az ősnyelv is magyar volt.

hn2

Maticsák Sándor a rendezvényen | Fotó: Matey István

– A finnugor nyelvrokonságról sokakat elég nehéz meggyőzni, ugyanis szerintük a magyar nem állhat rokonságban olyan nyelvekkel, amelyeket, ha részben is, de nem értünk meg. Laikusként azonban nem lehet megállapítani, hogy mely nyelvek állnak rokonságban egymással, ahhoz részletesen ismernünk kell az adott nyelv szókincsét, nyelvtani szerkezetét és ezek változásait – részletezte. Hozzátette, a magyar nyelv már korán elszakadt a rokonaitól, emiatt sem lehetséges az, hogy olyan látható hasonlóságot vegyünk észre, mint például a francia, az olasz és a spanyol nyelv esetében.

BR