Hongkongba is indulhat a magyar marhahús

Hongkongba is indulhat a magyar marhahús
© Illusztráció: Getty Images
Debrecen – Az ottani hatóság elfogadta a kiszállításhoz szükséges szakmai információkat.

Hamarosan Hongkongba is exportálható a magyar marhahús, miután a helyi élelmiszerbiztonsági hatóság elfogadta a kiszállításhoz szükséges szakmai információkat és állat-egészségügyi garanciákat – közölte a Földművelésügyi Minisztérium (FM).

Még egy lépés

A tájékoztatás szerint a tényleges kiszállítás megindítása előtt – utolsó lépésként – már csak a vonatkozó állat-egészségügyi bizonyítvány elfogadása van hátra. Magyarország 2014 májusában nyerte el az Állategészségügyi Világszervezet által elismert legmagasabb szintű, úgynevezett elhanyagolható kockázatú járványügyi besorolást a szarvasmarhák fertőző szivacsos agyvelőbántalma (BSE) betegség esetében – írja a tárca a közleményben. Az állategészségügyi szempontból kiemelkedő eredmény a kedvező járványügyi helyzetnek, a hatékony hatósági munkának és a betegség megelőzésére irányuló sikeres felügyeleti programnak köszönhető – jegyezte meg a szaktárca.

Előnyökkel jár

Az új állategészségügyi státusz főként az élő szarvasmarha és a marhahús harmadik országokba irányuló kivitelénél jár jelentős előnyökkel. Ennek megfelelően a magyar élelmiszerlánc-felügyeleti hatóság több harmadik országba is kezdeményezte a marhahús és marhahús-termékek exportjának megindítását, többek között a Kínán belül különleges közigazgatási övezetnek számító Hongkongba is – írta az FM közleményében.

HBN