Homokon nőtt

Homokon nőtt
© Fotó: Matey István
A mondatok nőnek, sorjáznak egymás után a Bayk András-kerti riportban, egyet-egyet alá lehetne húzni pirossal, időnként elővenni, kántálni, mint egy mantrát, saját kis káoszunkban. Fábián György írása.

Isten hozott, ecsém, ez itt a kertségi homok, gyomorölő lőrék termője. Sólyomszem tér, Hosszú puska útja. Az udvarra lépve a sörösüveg recsegni kezd a cipőtalpak alatt. A zöld padlón egy műfogsor fogad.

A gereblye gyakran lábra kap, a cekász elillan a póznára emelt, zuhanyrózsát virágzó vashordóból; a szivattyúról, ha véletlenül kint felejtette az idő, nem is beszélve. Az ott sem volt! Az aljnövényzet susogását megfojtja a nedvesen puha sötét, majd hirtelen a bokrok is nekiiramodnak, árkot is ugornak, ha kell.

A cipőnyomokat vödrökkel takarják le az eső elől.

Az autó láttán eloldalognak – nem loptunk mink, csak egy szöget. A csatornát különösen kedvelik. Ott mindig van valami műsor.

Alapszabály, hogy mindig több rendőr legyen a helyszínen, mint ahányan a házban lehetnek. A sátorban viszont már semmilyen érték nem volt.

Itt ilyen. Kertekben megtermett rendszer. Egyik felét lassan elnyeli a homok. A másikat a csönd.

– Fábián György –


Szűk utcák koromsötét meséi: leplezett figyelésre kísértük a debreceni rendőröket
Debrecen – A Debreceni Rendőrkapitányság Betörési és Közrendvédelmi alosztályainak közös akciói az elrettentést és a lakosság védelmét egyaránt szolgálják. November 20-án éjjel a kertségekbe szervezett leplezett figyelésre munkatársaink is elkísérték őket. Az este számos váratlan fordulatot hozott.