Holokauszt–emlékhelyet avattak Debrecenben

Akt.:
Holokauszt–emlékhelyet avattak Debrecenben
© Fotó: Molnár Péter
Debrecen – Az emlékfalon csaknem hatezer meggyilkolt debreceni zsidó neve olvasható.

Gyászistentisztelet keretében holokauszt-emlékhelyet avattak vasárnap a vészkorszak debreceni áldozatainak emlékére a Pásti utcai ortodox zsinagóga udvarán.

A betonból és fekete kőből készült emlékfalra a holokauszt hatezer debreceni zsidó áldozatának nevét vésték fel. Olyanokét, akik munkaszolgálat közben, koncentrációs táborokban, vagy a gettókban veszítették életüket.

– Arra ami a második világháborúban történt, nincs magyarázat. Az ember más ember pusztítását használta fel arra, hogy saját tudatlanságát rejtse – jelentette ki az összegyűltek előtt Dr. Barcsa Lajos, Debrecen alpolgármestere. Elmondta: a debreceni ortodox zsidó közösség több mint 120 évvel ezelőtt határozta el, hogy zsinagógát, mikvét, kóser vágodát és imaházat épít. Nem akartak mást, csak a társadalomba betagozódni és fejlődni. Sajnos ezt nem engedte a történelem – tette hozzá.

– Ha belegondolunk a holokausztba, minden indulat, harag jogos. Jogos, mert olyan veszteség érte a magyar zsidó közösséget és a magyar nemzetet, melyhez hasonlót nem ismer a történelem – fogalmazott Kósa Lajos, országgyűlési képviselő. Úgy vélte, hogy az áldozatokról való megemlékezés nem zsidó belügy, mivel az elpusztítottak a testvéreink, magyarok, zsidók, debreceniek voltak.


Fotó: Molnár Péter Fotó: Molnár Péter ©

Dr. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke arról beszélt, hogy most olyanoknak teszünk végtisztességet, akik ebben nem részesülhettek. Úgy fogalmazott, hogy az emlékfal egy temető. Bő hetven évvel az események után megrendülten emlékezünk az áldozatokra, a pusztításra és a veszteségre. – Ma nem számokra, hanem nevekre, személyiségekre, emberi személyiségekre gondolunk – jelentette ki.

– Kötelességünk emlékezni a XX. század mélységesen embertelen korszakában elpusztított ártatlan milliókra. A holokausztban meggyilkolt debreceni hittestvérek hiánya gyógyíthatatlan sebként, fájdalomként jelentkezik – emelte ki Horovitz Tamás, a Debreceni Zsidó Hitközség elnöke.

Az egyházi vezető arról is beszélt, hogy az emlékmű a magyar kormány, a debreceni önkormányzat és a helyi zsidó hitközség együttműködésével, a Teva Gyógyszergyár támogatásával készült el.

HBN-OCs