Holokauszt 70 – Befejeződött a hazai és határon túli testvérhitközségek és zsidó szervezetek konferenciája Debrecenben

Debrecen, 2014. június 15., vasárnap (MTI) – Az oktatást jelölték meg a térség zsidó közösségei jövője szempontjából a legfontosabb feladatnak a debreceni Holokauszt – 70 című, vasárnap befejeződött nemzetközi konferencia résztvevői.

Az MTI-hez vasárnap eljuttatott záróközlemény szerint a konferencia legfőbb célja volt, hogy az idei holokauszt-emlékév ne csak a megemlékezések éve legyen, hanem szolgáljon alapjául egy olyan komplex, a zsidóság jövőjét megalapozó kezdeményezésnek, mely hosszú távon biztosítja a zsidóság fennmaradását.

A résztvevő közösségek ezen szellemiség jegyében a találkozó végén, több, jövőbe mutató és a térség zsidó közösségeinek jövőjét építő feladatot és célt határoztak meg.

Elsődleges szempontnak az oktatást tekintik. Megegyeztek abban, hogy a 2015 elejétől Debrecenben működő Közép- és Kelet-európai Zsidó Oktatási és Kulturális Központ, valamint a Debreceni Zsidó Hitközség (DZSH) székháza ad helyet azoknak az oktatási projekteknek, amelyeken elsődlegesen a határon túli zsidó közösségek tagjai, valamint határon túli pedagógusok és közösségvezetők vehetnek részt – olvasható a Horovitz Tamás DZSH-elnök jegyezte közleményben.

A konferencia résztvevői segítséget nyújtanak a brassói zsinagógában létesülő “Izrael Ház” programnak, s támogatják a Debreceni Zsidó Hitközség és a Közép- és Kelet-európai Zsidó Hitközségek és Szervezetek Egyesületének elgondolását, miszerint olyan bemutatóterem létrehozását tervezik 2014 őszéig, amelyben az első világháború, valamint a két világháború közti időszak történelmét, illetve a zsidóság helyzetét, szerepét mutatják be. A közösségek írásos és tárgyi emlékekkel járulnak hozzá a bemutatóterem létrehozásához.

A konferencia résztvevői internetes portált is létrehoznak, amellyel elősegíthetik, hogy a regionális rendezvények és események a lehető leghamarabb eljussanak mindenkihez.

Elsődleges céljaik között szerepel az épített örökségek védelme és szorgalmazzák, hogy akár közös pályázati projektekkel is hozzájárulhassanak zsinagógáik, imaházaik és a hitéletet szolgáló épületeik megóvásához, de segítik egymást az aktív hitéleti közösségek kialakításában is – olvasható a debreceni konferencia zárónyilatkozatában.

– MTI –