Holodának Amerika nem mondott nemet

Holoda Péter
Holoda Péter - © Fotó: HBN
Hajdúszoboszló – A hajdúszoboszlói úszótehetség az auburni egyetemen tanul tovább, s ott folytatja karrierjét is.

Holoda Péter élete komoly fordulóponthoz érkezett, hiszen az érettségi után a továbbtanulásról kellett döntenie. Választásában meghatározó szempont volt a sport, emiatt egy egyesült államokbeli egyetem mellett tette le a voksát.

Remek közeg

– Azért döntöttem így, mert Amerikában van a legjobb tanulói és egyetemi úszóbajnokság, ebből persze az is következik, hogy sokkal jobban összeegyeztethető a sport és a tanulás. Januártól az Auburn University hallgatója leszek, sportösztöndíjjal tanulok majd az intézményben közgazdaság szakon. Maga az ösztöndíj annyit tesz, hogy a sportteljesítményemért kapom a támogatást. Szóba került más egyetem is, de ők voltak azok, akik az ifjúsági Európa-bajnokság után megkerestek, hogy örülnének, ha náluk tanulnék. Velük a megmérettetés óta tartom a kapcsolatot, ki is utaztam már egy hétvégére, akkor körbevezettek az egyetemen, megmutatták a szakokat, megismerkedtem az úszócsapat tagjaival. Nagyon közvetlenek voltak az amerikai egyetemisták, sokan odajöttek hozzám bemutatkozni, igazán segítőkész a közeg, ennél jobbat kívánni sem tudtam volna. Az uszodát természetesen kipróbáltam, illetve végignéztem a csapat tréningjeit. Amerikában az úszók együtt készülnek a műugrókkal, így megközelítőleg harminc-negyven embert láttam közösen edzeni – kezdte a beszélgetést a Hajdúszoboszlói Árpád SE versenyzője, majd kitért a jövőre.

– Kisebb versenyeket hetente, vagy havonta kétszer rendeznek, év elején sűrűsödik be igazán a program, s a komolyabb viadalokon már olyan sportolók is rajtkőre állnak, akik olimpián szerepeltek, világbajnoki döntősök, érmesek voltak – fogalmazott az olimpiai kerettag úszó.

Más edzésmódszerekkel

Az amerikai élet számos új lehetőséget kínál Holoda számára, viszont nehézséget jelenthet a kinti tanulmányokat és megmérettetéseket összeegyeztetni a hazai válogatott összetartásokkal és világversenyekkel, amelyen továbbra is Magyarországot képviseli.

– Úgy tervezem, hogy májusban jövök haza, s augusztus végéig kell visszatérnem az egyetemre, ezáltal a kinti bajnokság nem okoz összeegyeztethetetlen problémát a válogatott versenyekkel. Ezen kívül az intézmény elnéző azokkal a tanulókkal, akik világversenyeken vesznek részt. A válogatott tavaszi és őszi edzéseire nem hiszem, hogy haza tudnék jönni, azonban a nyári edzőtáborokon, amelyeket a világversenyek előtt szerveznek, már részt tudok venni – fogalmazott az ígéretes tehetség, majd a kinti edzésmódszerekről mondta el a véleményét.

– Mindenképpen előnyösnek ítélem meg, hogy gyakran kell majd rajthoz állnom az egyetemi bajnokság miatt, szerintem ez a legjobb felkészülés. Emellett az is a segítségemre lehet, hogy Amerikában merőben más edzésmódszereket alkalmaznak, azt vettem észre, hogy kint nem a távolságra, hanem inkább az intenzitásra mennek rá, ami a sprinterek számára tökéletes – fogalmazott a szoboszlói úszó.

HBN-Vona Lilla