Holnaptól változik a gyermekgondozási támogatások rendszere

Átalakul a gyermekgondozási támogatások rendszere május 1-től.

A Kormányszóvivői Iroda pénteki közleménye szerint a változások a 2010. április 30-a után született gyermekek esetében lesznek érvényesek. Terhességi gyermekágyi segélyt (TGYÁS) és gyermekgondozási díjat (GYED) például csak azok a kismamák kaphatnak, akiknek minimum 365 nap munkaviszonyuk van.

A gyermekgondozási támogatások rendszeréről még 2009-ben döntött a parlament. A 2010. május 1-jén életbe lépő változások egyik legfontosabb eleme, hogy a két munkaviszonyhoz, illetve biztosítási időhöz kötött juttatás, azaz a terhességi-gyermekágyi segély (TGYÁS) és a gyermekgondozási díj (GYED) jogosultsági ideje 180 napról 365-re emelkedik. A GYED-et legfeljebb annyi ideig lehet igénybe venni, mint amennyi időt a szülő biztosításban töltött, de maximum a gyermek második életévének betöltéséig jár. A gyermekgondozási segélyt pedig a gyermek második életévének betöltéséig lehet felvenni, de méltányosságot kaphat, akinek ikergyermekei, tartósan beteg, vagy súlyosan fogyatékos gyermeke van.

A rendszer átalakítását a női foglalkoztatási ráta emelésével indokolja a Bajnai-kormány. Ezzel párhuzamosan azt ígérik: 2012-ig 15-16 ezer új férőhely lesz a nappali ellátásban, vagyis a bölcsődékben, óvodákban és az újonnan megjelenő családi gyermekfelügyeletben. Emellett a mostani csoportlétszámok 20 százalékkal emelkednek.

A Kormányszóvivői Iroda közleménye szerint továbbra is elérhető a 2007-ben indult Start Plusz Program, ami a munkaerőpiacra visszatérő, hátrányos helyzetű kismamákat segíti, a munkáltatónak nyújtott járulékkedvezménnyel.

– Független HÍrügynökség –