Holnap több helyen is 23%-kal emelkedik a gázár

gázláng
gázláng
Habár az új kormányzat nemrég moratóriumot hirdetett a lakossági energiaárakra, ettől függetlenül mégis lesznek olyanok, akiknek július elsejével gázáremeléssel kell szembesülniük, ugyanis a korábban alkalmazott gázártámogatás június 30-át követően megszűnik.

Ez a korábban legnagyobb támogatásban részesültek számára egy éjszaka alatt 23%-os áremelést jelent, míg a január elsejei tarifákhoz képest közel 40%-osat. Az új kormányzat várhatóan nem kerülheti el egy új támogatási rendszer gyors kidolgozását, amellyel szemben alapvető elvárás lenne, hogy az eddigiektől eltérően ne az energiaárakon közvetlenül érvényesülő szubvenciót jelentsen.

Tekintettel arra, hogy a nyári időszakban jelentősen alacsonyabb a gázfelhasználás, így azonnali feszültség várhatóan nem alakul majd ki a támogatás megszűnése miatt, azonban októbertől a fűtési szezon kezdetével, a felhasználás felfutásával már hamar jelentkezhetnek a problémák.

A már csak pár napig futó támogatási rendszer eredetileg április 30-án szűnt volna meg, azonban a választási időszak hevében – a gázárrendelet átírása mellett – meghosszabbították további két hónappal a jogosultak körének szűkítése mellett. Szollár Domokos a Bajnai-kormányzat szóvivője akkor úgy nyilatkozott, hogy a meghosszabbításra a Robin Hood-adóból származó bevételek nyújtanak majd fedezetet, pontos összeget nem tudott mondani. A gázár-kompenzáció kivezetése, illetve megszűntetésére egyébként állítólag a Valutaalappal kötött megállapodás miatt volt szükség.

Az érintett családok a háztartásokban egy fogyasztási egységre jutó havi jövedelem alapján jogosultak erre a támogatásra, a különböző kategóriák az öregségi nyugdíj arányában kerültek meghatározásra. Ez alapján januárban még négy kategóriában osztottak támogatást, ami áprilist követően már csak kettőre csökkent, és e kettő közül az egyik kategóriában a támogatást mértéke is megfelezőzött.

Folytatás a Pénzcetrum oldalán >>>