Hol vannak a gyerekek?

Szinte mindenkinek megvan a saját teóriája arról, miért születik kevesebb gyermek napjainkban, mint mondjuk 15-20 évvel ezelőtt. 

Hegyi Erika jegyzete.

Egy református lelkipásztor egyszer azt mondta, a mai fiatalok jobban szeretik az életszínvonalat, mint az életet. Bizony, mondják erre az idősek, „a mi időnkben még cipőnk sem volt, akkor kaptuk az első párat, amikor iskolába mentünk, mégis öt-hat gyereket nevelt föl édesanyánk”. A fiatalok meg azt válaszolják erre, hogy éppen ezt nem szeretnék. Ők biztonságos anyagi körülmények között akarják nevelgetni csemetéiket, akiknek nemcsak cipőt, de biciklit, korcsolyát, számítógépet, sőt autót is szeretnének vásárolni.

Sokat lehetne azon vitatkozni, hogy kinek van igaza, a statisztikai adatokból mindenesetre kiderül, mit tartanak fontosabbnak a gyermekvállaló korban lévő fiatalok. Újabban például szeretnek egyedül élni, mert a házasság fárasztó, kötelezettségekkel jár, a gyerek (gyerekek) még inkább. A középkorúak viszont aggódnak: ha nem születnek gyerekek, nem lesznek húsz év múlva olyan adózó állampolgárok, akik majd az akkori idősek nyugdíját fizetik. Még az is megeshetik, hogy a babakötvényeket át kell majd keresztelni. Hívhatnák mondjuk mamakötvénynek, amit nagymamák és nagypapák vehetnének föl nyugdíjba vonulásuk napján.