Nagyvilág

2016.09.01. 09:58

Illegális bevándorlás - Újabb magyar rendőrkontingens utazik Macedóniába

Budapest - Újabb magyar rendőrkontingens utazik csütörtökön Macedóniába, hogy a macedón-görög határszakaszon teljesítsen szolgálatot és lépjen fel az illegális migrációval szemben.

Budapest - Újabb magyar rendőrkontingens utazik csütörtökön Macedóniába, hogy a macedón-görög határszakaszon teljesítsen szolgálatot és lépjen fel az illegális migrációval szemben.

A 25 fős kontingenst, amelynek tagjai között egy nő is van, csütörtök reggel köszöntötte Balogh János, a Készenléti Rendőrség parancsnoka a szervezet budapesti központjában.

A vezérőrnagy, aki az országos rendőrfőkapitány műveleti helyettese is, beszédében azt hangsúlyozta: a magyar rendőrség ötödik alkalommal küld Macedónia határrendészeti feladatainak ellátására rendőri egységet. Eddig egyedi igények alapján történt a kiküldetés, pár napja azonban a magyar kormány úgy döntött, hogy december 31-ig folyamatosan, havi váltásban biztosít Macedónia számára magyar rendőröket.

A rendőrparancsnok felidézte: Macedónia az elsők között volt, amely követte Magyarország példáját a határlezárást illetően, amit úgy értékelt, hogy ez egyértelmű állásfoglalás amellett, hogy meg kell állítani az illegális migrációt, szabályozott mederbe terelni a szabályozatlant és ellenőrzött keretek közé kell terelni a bevándorlási áradatot.

Kitért arra is, hogy a jelenlegi, 25 fős létszám nem tűnik soknak, ám mégsem csak szimbolikus jelentősége van, mert a kontingens lehetőséget biztosít arra, hogy a macedón rendőrség kötelékéből ennyien tölthessenek több időt a családjukkal. Balogh János a kiutazó rendőrök családjainak is köszönetet mondott megértésükért, illetve hogy elengedték a kontingens tagjait - mint fogalmazott - erre a szép és hazafias feladatra.

A rendőröknek azt mondta: első fronton fognak találkozni az illegális migrációval, de munkájuk során egyúttal védik Magyarország és az Európai Unió érdekeit is. Azt kérte tőlük, hogy határozottan, jogszerűen, szakszerűen, továbbá emberségesen teljesítsék küldetésüket.

- MTI -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!