Magyarország

2008.05.06. 13:46

A visegrádi országok közül Magyarországon dohányoznak a legtöbben

<p>A 4 visegrádi ország közül Magyarországon dohányoznak a legtöbben - derül ki az Image Factory és a TÁRKI kedden nyílvánosságra hozott felméréséből. Magyarországon a lakosság 36 százaléka, Lengyelországban 32 százaléka, Csehországban 29 százaléka, Szlovákiában pedig 24 százaléka füstöl. <dia width="900" height="700" alt="A visegrádi országok közül Magyarországon dohányoznak a legtöbben 2008.05.06."><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/A_visegr_di_orsz_gok_k_z_l_Magyarorsz_gon_d/index.shtml , SERIE ,900,700)"><img src="http://apps.szon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="A visegrádi országok közül Magyarországon dohányoznak a legtöbben 2008.05.06." /></a></dia></p>

A magyar dohányosok füstölnek a legintenzívebben is: 10-ből 9 magyar rendszeresen hódol káros szenvedélyének, míg a cseh a dohányzók közül 10-ből csak 7-8 gyújt rá rendszeresen, ráadásul sokan akkor is csak legfeljebb 10 szál cigarettát szívnak el egy nap.

A magyaroknál azonban nagyon sok az erős dohányos: a rendszeresen cigarettázók közül csaknem 30 százalék több, mint egy dobozzal szív el.

Magyarországon több férfi dohányzik, mint nő: kétötödük szív 20 szálnál többet naponta, míg a hölgyeknek kevesebb, mit egyharmada füstöl ennyit. A dohányzók aránya a fiatal középkorúak, a 30-39 évesek között a legmagasabb.

Befolyásolja a dohányzási szokásokat az iskolai végzettség: a szakmunkások 44 százaléka a diplomásoknak azonban csak a 23 százaléka dohányzik. Szintén éles különbség van aközött, hogy valaki hol lakik: míg Budapesten csak 15 százalék az erős dohányosok aránya, addig vidéken ez az arány 30 százalék.

A különféle leszoktató kampányokra is legkevésbé a magyarok reagáltak: korábban Magyarországon, Lengyelországban és Csehországban ugyanannyian dohányoztak, ám az utóbbi két országban jóval többen szoktak le, mint hazánkban.

Az EU egyre több országában tiltják be a dohányzást éttermekben, bárokban és sörözőkben. A visegrádi országokban is várhatóan hamarosan bevezetendő szigorítás eredményében azonban egyik ország lakossága sem bízik igazán: a válaszadók sokkal valószínűbbnek tartják, hogy a tiltás csak az alkalmi dohányosok kedvét veszi el, a lengyelek 56, a magyarok 50, a csehek 46, míg a szlovákok 45 százaléka vélekedik így.

A tiltással egyébként leginkább a lengyelek és a szlovákok értenek egyet, ebben a két országban jóval többen vannak a dohányosok elleni szigorúbb intézkedés hívei, mint Magyarországon vagy Csehországban. A válaszadók egyébként éles különbséget tesznek az éttermek, a bárok és kávézók között. Meglepő, hogy az amúgy a többi nemzetnél engedékenyebb magyarok a legelutasítóbbak a éttermi dohányzással kapcsolatban: 5 magyarból 4 ezt betiltaná.

A 4 ország közül a magyarok szerint lép leghamarabb életbe a tilalom hazájukban: a megkérdezettek közül sokan arra tippeltek, hogy már 1-2 éven belül. A csehek jóval kevésbé tartanak az uniós nyomástól: minden 5. polgár gondolja úgy, hogy náluk soha nem lesz betiltva a dohányzás éttermekben, bárokban és kávézókban.

Magyarországon csaknem 5 ezer hektáron folyik dohánytermesztés, és közel 2.000 szál cigaretta jut évente minden lakosra. A magyar államnak becslések szerint több mint 250 milliárd forint bevétele származik a 20 milliárd szál cigaretta jövedéki adójából.

A dohányzás okozta egészségkárosodás miatti kiadások viszont jóval meghaladják ezeket a bevételeket: például:a dohányzással kapcsolatos betegségek kezelésére egy évben 14 milliárd forintot költenek fekvőbeteg-ellátásra, 36 milliárdot rokkantnyugdíjra, 7 milliárdot háziorvosokra, 9 milliárdot táppénzre és 51 milliárdot gyógyszerekre.

  • Harc a dohányzás ellen
  • Dohányzás vezetés közben
  • Füstölő diákok, füstöltölgő szülők
  • Füstbe ment életek
  • Évente 8 ezren halnak meg tüdőrákban
  • Cigaretta: öl és nyomorba dönt
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!