Hol landolnak az agrármilliárdok?

Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: AFP
Debrecen – A kedvezményezettek listáját és a támogatás összegét is nyilvánosságra kell hozni.

Mostantól kötelező közzétenni az agrártámogatások kedvezményezettjeinek nevét és a támogatás részleteit az uniós országoknak.

Nem lehet titok

A rendelkezés betartásáról a mezőgazdasági minisztériumoknak kell gondoskodni. Az új átláthatósági szabályok először a 2013 októbere és 2014 októbere között kifizetett támogatások részleteit teszik hozzáférhetővé, az intézkedés viszont nem érinti az évente maximum 1250 euró támogatásban részesülő kistermelőket. Hatályba léptek a 2013-as közös agrárpolitikai reform agrártámogatásainak nagyobb átláthatóságáról szóló rendelkezései – közölte a bruxinfo.hu. A tagállamok mezőgazdasági tárcáinak mostantól a kedvezményezettek listáját és nevét, a lakóhely szerinti önkormányzat nevét, a támogatás összegét, annak leírását, valamint az intézkedés jellegét is közé kell tenniük.

1250 euró a határ

A május 31-től érvényes szabályok a 2014-es költségvetési évvel kezdődnek. A tagállamoknak egy külön erre a célra létrehozott internetes oldalon kell közölni az adatokat. Bár a közös agrárpolitikai támogatások kedvezményezettjeiről már 2008 óta elérhetők voltak egyes információk, ezeket az Európai Bíróság egy 2010-es ítéletében eltörölte. Az átláthatósági szabályok nem vonatkoznak azokra a kistermelőkre, akiknél az adott évben kifizetett agrártámogatások összege nem haladja meg az 1250 eurót.

HBN