Hol ihatunk büntetlenül Debrecenben?

Akt.:
A Campuson nem tilos
A Campuson nem tilos - © Fotó: Molnár Péter
Debrecen – A cívisvárosban a nagykörúton belül tilos közterületen alkoholt fogyasztani.

Siófokon ezentúl akár 50 ezer forintba is kerülhet egy sör a belvárosban, vagy a Balaton partján. No, nem azért, mert ilyen drága, hanem mert ez a bírság – a településen ugyanis mostantól tilos az alkoholfogyasztás közterületen. A rendelettől azt várják, hogy kevesebb lesz a rendbontás és a szemét is a bulinegyedben.

Miskolcon több mint két és fél millió forint helyszíni bírságot szabott ki a rendészet tavaly közterületi alkoholfogyasztás miatt. Lakossági bejelentésre és a térfigyelő kamerák felvételei alapján is ellenőriznek. A múlt esztendőben 263 alkalommal figyelmeztettek és csaknem 110 feljelentést tettek ilyenért. 251 esetben bírságot is kiszabtak a helyszínen, átlagban 10 ezer forintot.

A Campus környékén lehet

Debrecenben a helyi rendelet értelmében a nagykörúton belüli területen tilos közterületen alkoholt fogyasztani, vagyis felbontott üveg sörrel, borral a kézben sétálgatni, padon ücsörögni, beleinni. A Campus Fesztivál a tiltott területen kívül esik.

A napközben járőröző közterület-felügyelők ritkán találkoznak olyan emberekkel, társaságokkal akik az utcán fogyasztanak alkoholt. Amennyiben mégis, a befejezésre vonatkozó felszólítás „használni” szokott.

A sörözőben biztosan nem bírságolják meg az alkoholfogyasztót | Illusztráció: Derencsényi István A sörözőben biztosan nem bírságolják meg az alkoholfogyasztót | Illusztráció: Derencsényi István ©

Kiöntik az italt, vagy eldobják az üveget – közölte Tőzsér Gyula, a szervezet hatósági osztályának vezetője. Elmondta: amennyiben mégis intézkedniük kell, a helyszíni bírság összege 5 ezertől, 50 ezer forintig terjedhet. Ha ezt valaki nem fogadja el, feljelentést tesznek. Akkor elvileg 150 ezer forint is lehet a büntetés.

Üveggel, hanyatt a padon

Dobó Dénes, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője arról tájékoztatott, hogy tapasztalataik szerint Debrecenben az esti, éjszakai órákban mostanában a Déri és a Petőfi téren, valamint egyes játszótereken szoktak rendszeresen italos üvegekkel „felszerelkezett” társaságok felbukkanni. Szórakozóhelyek és a Campus Fesztivál környékén ez nem jellemző.

(A Nagytemplom előtt is volt ilyen jelenség, de a másfél éve tartó rendszeres ellenőrzésnek köszönhetően az megszűnt.) Amikor a rendőrjárőrök a szabadban italozókkal találkoznak, – csakúgy mint a közteresek – először szóban figyelmeztetnek. Az esetek döntő többségében ez elegendő. Pénzbírságot, vagy előállítást ezen szabályok be nem tartása miatt csak nagyon ritkán alkalmaznak. Külön statisztikát nem vezetnek arról, hogy hány ilyen esetben szabtak ki büntetést.

A szóvivő hozzátette, amikor nagyon ittas az illető és magatehetetlenül, esetleg sérülten fekszik a padon, a járdán, a mentőket értesítik.

HBN–OCs