Hokisaink újra az elitben, félrecsúszott kézi-vb – Sportösszefoglaló, első rész

A 3x3-as U18-as kosárlabda vb zsákolóversenyén
A 3x3-as U18-as kosárlabda vb zsákolóversenyén - © Fotó: Derencsényi István
Hajdú-Bihar – Kézilabdázóink és vízilabdázóink alul–, röplabdázóink felülmúlták az előzetes várakozásokat.

A sportrajongók 2015–ben sem unatkozhattak, hiszen rengeteg világesemény, fényes diadal, valamint fájó kudarc szolgáltatott beszédtémát. Visszatekintő sorozatunkban felelevenítjük az év legfontosabb mozzanatait, az első részben a csapatsportágak kerülnek terítékre (a labdarúgással a későbbiekben külön foglalkozunk).

Elúszott Rio

Januárban férfi kézilabda–világbajnokságot rendeztek Katarban, ahová a mieinknek nem sikerült kvalifikálniuk magukat. A tornát ötödik alkalommal nyerte meg Franciaország, a gallok a fináléban a honosított játékosok garmadáját felvonultató házigazdát verték 25–22–re. A dobogó legalsó fokára a lengyelek állhattak, miután a „kisdöntőben” a spanyolokat fektették két vállra egy hosszabbításba torkolló összecsapáson.

Női kéziseink nagy reményekkel utaztak a dániai vb–re, a Magyar Kézilabda Szövetség minimális célként a legjobb nyolc közé jutást tűzte ki, de sokan az éremszerzést sem tartották irreálisnak. Görbiczék annak ellenére második helyen zárták a csoportkört, hogy Montenegró ellen történelmi pofonba futottak bele (32–15). A „keserű pirulát” a nyolcaddöntőben kellett lenyelnünk, ekkor Lengyelország várt a csapatra, a papírforma Magyarország továbbjutását vetítette előre, ám riválisaink fittyet hánytak az esélyekre, és 24–23–as sikerüknek köszönhetően búcsúztatták lányainkat.


MTI Fotó: Kovács Anikó MTI Fotó: Kovács Anikó ©

A vereségnek köszönhetően eldőlt, hogy együttesünk a londoni olimpia után a riói játékokon sem szerepelhet. A betlit követően Németh András szövetségi kapitány lemondott posztjáról.

A veszprémiek történetük során másodszor jutottak el a Bajnokok Ligája döntőjébe, ám a kölni aranycsatában a Barcelona jobbnak bizonyult. A bakonyi gárda idehaza feltartóztathatatlan volt, behúzta a bajnokságot, valamint a kupát, emellett a horvát, szerb, macedón, fehérorosz alakulatokat felvonultató SEHA Liga trófeáját ugyancsak elhódította. A rekordbajnok a klubvilágbajnokságon a Füchse Berlin mögött végzett másodikként.

A több klasszisát ilyen–olyan okokból nélkülöző Győri Audi ETO–nak nem jött össze a triplázás a BL–ben, a Rába–partiaknak a Vardar elleni negyeddöntő jelentette a végállomást. A kisalföldiek hazai dominanciája is –részben– megszakadt, mivel a Magyar Kupát ugyan megszerezték, ellenben a pontvadászatban a Ferencváros leszorította őket a trónról, a Fradi 2007 után tudott ismét diadalmaskodni az NBI–ben. A Loki egyébként a hetedik helyen végzett a tabellán.

Távol a dobogótól

Pólósaink a kazanyi vb–n méretették meg magukat a nyáron. Benedek Tibor legényei címvédőként érkeztek Oroszországba, ennek ellenére várakozáson alul teljesítettek. Vízilabdázóink játszi könnyedséggel nyerték meg a C kvartettet, „legszorosabb” meccsük a Kazahsztán elleni 14–5–ös győzelem volt, ez az eredmény sokat elárul a négyes erősségéről. A negyeddöntőben Olaszország jelentette a leküzdendő akadályt. A végletekig kiélezett ütközeten az itáliaiak egyetlen találattal bizonyultak a jobbnak, végül a magyaroknak meg kellett elégedniük a hatodik pozícióval. Sajnos a hölgyeknek sem jött össze ez a viadal, Keszthelyi Ritáék csupán kilencedikek lettek. Ez a kudarc egyébként Merész András állásába került, a szakembert Bíró Attila váltotta a kispadon. Kazanyban a férfiaknál Szerbia, a nőknél az Amerikai Egyesült Államok ünnepelhetett.

A BL–ben a Szolnokért, illetve az Egerért szoríthattunk a barcelonai hatos döntőben. A katalán városban az ötödik helyet döntötte el egymás ellen a két magyar egylet, a mérkőzés a hevesiek sikerét hozta.

Bronzzal gazdagodtak

Magyarország Romániával karöltve látta vendégül a kontinens legerősebb női kosárlabda–válogatottjait, a debreceni Főnix Csarnokban az egyik középdöntő–csoport küzdelmeit élvezhették az érdeklődők. A piros–fehér–zöld játékosok Sopronban próbáltak továbbjutni kvintettjükből, de ez nem sikerült. A budapesti végjáték Szerbia sikerével zárult, déli szomszédaink két legyet ütöttek egy csapásra, hiszen elsőségük mellett a riói olimpiára is kvalifikálták magukat.

Az urak szintén Eb–n viaskodtak egymással, az eseménynek négy ország (Horvátország, Franciaország, Németország, Lettország) adott otthont. A legfényesebb medália a spanyolok nyakába került, a mindent eldöntő összecsapáson a hispánok 80–63–ra múlták felül Litvániát.

A cívisvárosban a világ legtehetségesebb 3×3–as kosarasai kápráztatták el látványos megoldásaikkal a publikumot. Az U18–as vb–n a magyar lányok a harmadik pozícióig verekedték el magukat, a fiúk Spanyolországtól szenvedtek vereséget a legjobb 16 között.


Fotó: Derencsényi István Fotó: Derencsényi István ©

Az idehaza egyeduralkodó szolnoki kosarasok az öreg kontinens második legerősebb sorozatában, az Európa–kupában vitézkedtek, az Olaj jövőre is folytathatja szereplését az Ek–ban.

Remekeltek

Jégkorongozóink a lengyelországi divízió I/A világbajnokságon szereztek felejthetetlen pillanatokat a drukkereknek. Rich Chernomaz tanítványai Kazahsztán mögött zártak a második helyen, így jövőre az oroszországi seregszemlén a legacélosabb együttesekkel mérhetik össze erejüket. Legutóbb 2008–ban tudott feljutni Magyarország az elitbe, ezt a sikert manapság is szapporói csodaként emlegetik.

Az A csoportban Kanada elsőségéről szóltak a hírek, a juharlevelesek 6–1–es zakót osztottak ki az oroszoknak a döntőben.

A Debreceni Hoki Klub első MOL Ligás idényében a negyeddöntőig jutott, a Magyar Kupában pedig bronzéremmel zárták a szezont a hajdúságiak.

Végezetül érdemes pár szót ejteni női röplabdázóinkról, akik megsüvegelendő teljesítményt nyújtottak idén. Magyarország 28 esztendő után mérethette meg magát az Európa–bajnokságon, Sándor Renátáék „túlélték” a csoportkört, majd Németországgal szemben maradtak alul. Még az Eb előtt fantasztikus sikert könyvelhettünk el, ugyanis az Európa–ligában Jan De Brandt együttese megkaparintotta az elsőséget.

HBN–Biró Ádám