Hókalipszisnek és Hógeddonnak nevezik az USA keleti partjára lesújtó vihart

Két halottja van eddig az Egyesült Államok keleti partvidékét szombaton sújtó hóviharnak. Az amerikai média által szörnyû viharnak nevezett ítéletidõ megbénította a régió életét, és tízezrek maradtak áram nélkül.

A két áldozat közlekedési balesetekben halt meg.

Az apokalipszis és az armageddon szavak után máris Hókalipszisnek és Hógeddonnak nevezte el a média a vihart, amely vastag hóval terítette be a fõvárost. Washington D.C.-t is.

A vihar Pennsylvaniából indult, majd beterítette Marylandet és Észak-Karolinát. Helyenként 90 kilométer per órás széllökéseket is mértek, és a leesett hó vastagsága elérte a 30 centit.

 

Az elõrejelzések máris történelminek nevezik az ítéletidõt abban az értelemben, hogy helyenként akár egy méteres hó is hullhat. A hatóságok figyelmeztettek mindenki, hogy aki teheti, maradjon otthon, ne üljön kocsiba, annál is inkább, mert úgyis hétvége van.

A hatóságok szerint már 150 ezren maradtak áram nélkül több államban. 200 nemzeti gárdistát mozgósítottak Marylandben, hogy segítsenek a sürgõsségi feladatok ellátásában.

Virginia szövetségi állam rendõrsége azt közölte, hogy apa és fia halt meg az egyik úton, amikor leálltak a kocsijukkal, hogy segítsenek egy autósnak, de elütötte õket egy teherautó. A rendõrség bejelentése szerint rengetegen embert kapott el útközben a vihar.

A fõváros Ronald Reagan repülõterén, és Virginia Dulles nevû repterén járatok tucatjait törölték. A vihar kapcsán szakértõk máris közölték, hogy ha folytatódik, akkor megdõlhet a 88 éves rekord. 1922-ben több mint 71 centi vastag volt a hó Washington egyes részein, amikor rátört a fõvárosra az utóbb “Nagy Knickerbocker”-nek nevezett vihar. A nevét onnan kapta, hogy a viharban összeomlott a Knickerbocker nevû színház, és csaknem 100-an haltak meg.

A washingtoni kommunális vasúthálózatot üzemeletetõ cég ügyvezetõ igazgatóhelyettese, Dave Kubicek azt közölte, hogy 40 darab állomást lezártak szombaton, de még nincs veszély, hogy a hõ esetleges úgy ellepi a sínpályákat, hogy beragadhatnak a vonatok. Virginia, Maryland és Delaware kormányzói már szükségállapotot hirdettek ki. Számos helyrõl azt jelentették, hogy a vihar megérkezése elõtt valósággal megrohanták az üzleteket, szupermarketeket az emberek, hogy tartalékokat vásároljanak, miután a rádiókban és a tévékben azt hangzott el, hogy akár öt napon át is otthon kell maradniuk.