Hőhullám után hidegfront jött

Illusztráció
Illusztráció - © MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Debrecen – A szántóföldi és kertészeti kultúrák többsége a vízhiány tüneteit mutatta.

Az átlagnál melegebb, kánikulai időjárást követően száraz, mérsékleten meleg idő alakult ki június második hetében. Csapadék csupán szórványosan fordult elő, térségi léptékben folytatódott a szárazság.

Elviselhetőbb lett

Helyenként még forró – 35 fokot meghaladó csúcshőmérsékletű – napokkal járó kánikulával indult június második hete, az intenzív hőhullámnak azonban hidegfront vetett véget. A kezdetben még általánosan 30 °C feletti napi maximumok fokozatosan 25 °C köré mérséklődtek, de így is 3-4 hőségnapot jegyezhettünk fel a térségben. A napi középhőmérséklet a már hőstresszt jelentő, növényt, állatot, embert egyaránt megviselő 25 fok körüli értékekről 20 fok alá csökkent.

Éjszakánként eleinte még 14-16, az időszak végére 9-12 fokos minimumok voltak jellemzők, de a Nyírségben 5-6 fokos értékek is előfordultak egy-egy szélcsendes, derült hajnalon. A lehűlés ugyanakkor többfelé járt erős széllel, amely a homokverés és a szárító hatás révén kedvezőtlen hatású volt a mezőgazdasági kultúrákra, ennek nyomán mégis kellemes, az átlagosnak megfelelő hőmérsékletű, nyári idő alakult ki Kelet-Magyarországon.