Hogyan vezessünk síkos utakon?

Akt.:
Illusztráció
Illusztráció - © Fotó: ÉM
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Íme az ónos esőben történő vezetés ötparancsolata.

  1. Ha már a parkolóban azt látjuk, hogy ráfagyott az ónos eső az autónkra, lehetőség szerint válasszuk a tömegközlekedést. Ha mégis kocsival kell mennünk, akkor indulás előtt távolítsuk el az ablakokról a jeget. (Vigyázat: a jégkaparó csúnyán megkarcolhatja az üvegfelületeket!)
  2. Induláskor az egyes sebességfokozatot nyugodtan elfelejthetjük (úgyis csak kipörögnének a kerekek), ezért induljunk kettesben, és finom gázzal, alacsony fordulaton kapcsolgassunk felfelé.
  3. Lassításkor pedig lefelé, a motorfék jótékony hatását használva, pumpáló fékezéssel, a pedált óvatosan kezelve. Egyébként sem célszerű, jeges úton viszont kifejezetten veszélyes üresben rágurulni a piros lámpára, hiszen ezzel lemondunk a motorfék kínálta lassítási lehetőségről.
  4. Noha Magyarországon nem kötelező a téli gumiabroncs használata, ónos esőben nyári gumikon csak az közlekedjen, aki az utolsó útjára indul. A fékút ugyanis ilyenkor a sokszorosára nő.
  5. Ha van automatikus blokkolásgátló (ABS) a kocsiban, akkor akár vészfékezés közben is kikerülhetjük az utunkba kerülő akadályt (legyen az akár kerékpáros, villanyoszlop vagy egy másik jármű), blokkolásgátló hiányában azonban egyetlen lehetőségünk marad: az ima. Legyünk hát óvatosak!További hírek a Magyarország kategóriából


hirdetés