Hogyan válasszunk fényvédő készítményt?

Hogyan válasszunk fényvédő készítményt?
A fiatalabb generáció egészségtudatosabb – legalábbis ami a fényvédõ szerek használatát illeti – tudtuk meg Dr. Emri Gabriellától, a Bõrgyógyászati Klinika adjunktusától.

Míg régen elsõsorban a leégés nélküli egyenletes barnulás eléréséhez alkalmazták a naptejet, napolajat, manapság már nem kell mondani, hogy a Nap UVA és UVB sugarai káros hatással vannak a szervezetre.
Nem csupán a testfelszín leégését vagy korai öregedését eredményezheti, de bõrdaganatok kialakulásához is vezethet. A fényvédõk hosszú sorából választhatunk – krémek, tejek, sprayk, gélek közül – bõrtípusunknak megfelelõen. A zsíros bõrre folyékony, szárazra pedig krém állagú készítményeket alkalmazhatunk.

Hanyas faktort
A fényvédõ szerek faktorszámára is figyeljünk- ezt spf-fel jelzik a termékeken. És legyen gondunk rá, hogy a termék UVA elleni védelmet is biztosítson. A napsütés ereje és kültakarónk színe, érzékenysége szerint válasszunk! A könnyen barnuló, eleve sötétebb színű bõrre elég egy 8-10-es faktorú szer, de ha sokat tartózkodnak a napon, vagy a hírekben az szerepel, hogy erõs UV-sugárzásra kell számítani, érdemes 15 spf-est használni.
Akik világos bõrűek- annak ellenére, hogy könnyen leégnek- néha azért nem használnak fényvédõket, hogy “jó színt” kapjanak. Ennek azonban nagy veszélyei vannak. Más festékanyagot termel szervezetük, ezért nem lesznek barnák, eközben azonban erõsen károsodik bõrük a napon.
Kevesebb napfény is elegendõ a D-vitamin elõállításához a világos bõrűek esetében, ezért nyugodtan alkalmazhatnak fényvédõket. 15-ös faktorszámú készítményeket érdemes használniuk a hétköznapokban, ha azonban több ideig teszik ki magukat a sugárzásnak, 25-30-as faktorszámot válasszanak! Mindehhez hozzá kell tenni, hogy a faktorok sem fedik mindig a valóságot.
Két milligram fényvédőnek kellene egy négyzetcentiméterre jutni- egy felnőtt egész testére körül-belül 36 grammot jelentene - ennyit azonban általában nem kenünk magunkra, így a feltüntetettnél igazából kevésbé védhet a káros hatásoktól a készítmény – tudtuk meg Dr. Emri Gabriellától.
11-16 között a legveszélyesebb
Ne felejtsük el, hogy gyakran meg is kell ismételni a fényvédõ alkalmazást a nap folyamán! 11- 16 óra között érdemes mindenkinek kerülnie a napfényt, akkor a legerõsebb ugyanis a sugárzás. A csecsemõket, fiatal gyermekeket pedig soha ne tegyük ki direkt napfénynek!