Hogyan válassz megfelelő OKJ-s képzést?

Akt.:
Hogyan válassz megfelelő OKJ-s képzést?
© Fotó: Pixabay
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Heteken belül kiderülnek a felvételi ponthatárok. Annak, akit nem vesznek fel felsőoktatási intézménybe, vagy akár a diploma kiegészítéseként is érdemes elvégezni egy OKJ-s képzést.

Mire érdemes figyelni a képzés kiválasztásakor?

Segítünk, hogy a számos lehetőség közül megtaláld a számodra legmegfelelőbbet.

1. Körültekintően válassz képzőhelyet!

Jelenleg rengeteg képzőhely közül válogathatsz, azonban nem biztos, hogy mindegyik egyformán erős minőségileg. Érdemes ezért utánajárnod többek között annak, hogy a kiszemelt cég rendelkezik-e engedéllyel, emellett stabilan működik-e. Az oktatóknak sem árt utánanézned, illetve, hogy milyen vélemények, referenciák olvashatóak a cég által kínált képzésekről a különböző fórumokon.

2. Nézz utána a hiányszakmáknak!

Ha mégis bizonytalan vagy a választásodat illetően, akkor járj utána, hogy a keresettek közül melyik számít hiányszakmának. Utána már könnyen szűkítheted azokra a képzésekre a listád, amelyek tényleg érdekesek is a számodra. A pénzügyi képzésekre tavaly nagy volt az igény, ugyanakkor targoncavezetőnek is sokan tanultak. A választás rajtad áll.

3. Keress téged érdeklő képzést!

Ezt bizonyára nem először hallod, azonban tényleg fontos szempont, hogy érdekeljen és szeresd azt, amit tanulsz, amit később munkaként végzel. Mielőtt bármibe is belekezdenél, lényeges, hogy tisztában légy önmagaddal, hogy rendelkezel-e kellő kitartással, szorgalommal ahhoz, hogy elsajátítsd az adott szakmát.

4. Figyelj a részletekre!

Tóth Réka, a Perfekt Zrt. oktatási szak­értője szerint nem árt képbe kerülni kereséskor a részletekkel sem. Például nem mindegyik képzéshez ugyanazok az iskolai követelmények, sőt, nem akármelyik OKJ-s képzés elvégzéséért jár többletpont a felvételin. Érdemes figyelembe venned, hogy milyen a választott tanfolyam ütemezése, mi fér bele az idődbe. A fizetős képzések egyik nagy előnye például, hogy rugalmasabbak, mint az államilag támogatottaké. Sok felnőttképzőnél elérhetőek kedvezmények, akár részletfizetési lehetőség is, és további szolgáltatások (szakkönyv, e-tananyag, vizsgafelkészítés), de mindig érdemes utánajárni, hogy a képzési költség mit tartalmaz pontosan.

Forrás: Perfekt Zrt.