Hogyan tud ma egy fiatal lakáshoz jutni?

Nem könnyű a mai fiatalok helyzete, ha lakásvásárlásról van szó
Nem könnyű a mai fiatalok helyzete, ha lakásvásárlásról van szó - © Fotó: AFP
Debrecen, Miskolc, Nyíregyháza – Debrecenben ötévnyi bérleti díjból jöhet össze egy olcsóbb garzonhoz szükséges önrész.

Az elmúlt évek lakáspiaci változásai nehéz helyzetbe hozták azokat a fiatalokat, köztük egyetemistákat, pályakezdőket, akik az első lakásuk megvásárlását tervezik – derül ki az ingatlan.com legfrissebb elemzéséből. Ha nincsen saját lakásuk, és a családtól sem kaphatnak többmilliós segítséget, akkor a lakásvásárláshoz szükséges hitel önrészének előteremtése is nehézkes, ugyanis a jelenlegi szabályok szerint az ingatlan értékének legalább 20 százalékával kell rendelkeznie annak, aki hitelre szeretne vásárolni.

Kitolódott

Balogh László, az ingatlanpiaci oldal vezető gazdasági szakértője elmondta, már a 2011-es népszámlálás idején is minden harmadik, 20–39 éves fiatal „mamahotelben” lakott, ami több mint 200 ezer embert érintett. Azóta pedig még inkább kitolódott az önállósodás átlagéletkora, ami részben a 4-5 éve tartó lakásdrágulásnak is köszönhető. A már keresettel rendelkező fiatalok a megspórolt bérleti díjból viszont összegyűjthetik a lakásvásárláshoz szükséges önrészt.

A fővárosban 43 havi

Az oldal becslése szerint Budapesten átlagosan, a feltételezett 10 százalékos éves lakás­ár- és bérletidíj-emelkedést is figyelembe véve 43 havi bérleti díj megtakarításával jöhet össze egy olcsóbb garzonhoz szükséges önrész. A többi nagyvárosban is hasonló a helyzet: Debrecenben és Szegeden 5 évnyi, Győrben és Veszprémben 4 évnyi, Pécsen és Miskolcon pedig kevesebb mint 3 évnyi olcsóbb lakbért kell félretenni egy olcsóbb garzon lakáshiteléhez szükséges önerőhöz.

HBN

Címkék: , ,